Consiliul de Securitate al ONU a adoptat ieri, in unanimitate, o rezolutie care solicita Siriei sa coopereze in cadrul anchetei initiate cu privire la asasinarea premierului libanez Rafic Hariri, in pofida intentiilor Rusiei de a-si folosi dreptul de
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat ieri, in unanimitate, o rezolutie care solicita Siriei sa coopereze in cadrul anchetei initiate cu privire la asasinarea premierului libanez Rafic Hariri, in pofida intentiilor Rusiei de a-si folosi dreptul de veto in cazul in care documentul ar fi impus adoptarea unor sanctiuni impotriva Damascului, transmite Reuters. Textul ameninta cu initierea unor eventuale actiuni impotriva Siriei in cazul in care aceasta nu va coopera cu oficialii ONU, fara a specifica, insa, natura acestora. Decizia a fost luata in cadrul ultimei sedinte a Consiliului de Securitate prezidata de ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, Romania predand, ieri, presedintia lunara a Consiliului de Securitate al ONU. Pe agenda mandatului detinut de la data de 1 octombrie au figurat o serie de dosare si teme politice importante referitoare la Kosovo, procesul de pace din Orientul Mijlociu si Liban. In perioada 2004 -2005, Romania este membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, presedintia lunara a acestui organism fiind asigurata de tara noastra si in iulie 2004.
Evenimentul predarii de stafeta a avut loc ieri la New York, prilej cu care ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu a avut o intrevedere cu seful Departamentului de Stat al SUA, Condoleezza Rice, informeaza Rompres. Dupa cum a precizat seful diplomatiei romane, pe agenda discutiilor s-au aflat subiecte legate de politica strategica de la Marea Neagra, de Transnistria si vecinatatea rasariteana a Romaniei, precum si calendarul intalnirilor bilaterale la nivelul responsabililor de rang inalt al celor doua diplomatii. Cu ocazia intrevederii, secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a acceptat invitatia de a veni la Bucuresti pentru semnarea acordului-cadru privind instalarea de baze americane in Romania, a declarat ieri ministrul Ungureanu, citat de Mediafax. Referindu-se la rezolutia adresata Siriei, supusa ieri spre dezbatere Consiliului de Securitate al ONU, ministrul Afacerilor Externe preconiza ca aceasta nu va impune sanctiuni Damascului, ci va transmite un mesaj referitor la necesitatea colaborarii autoritatilor siriene cu Comisia Mehlis.
Potrivit lui Ungureanu, proiectul de rezolutie propus de SUA, Franta si Marea Britanie, in urma raportului Comisiei referitor la asasinarea premierului libanez Rafic Hariri, va solicita Siriei sa initieze actiuni concrete care sa ilustreze renuntarea la sprijinirea actiunilor sau gruparilor teroriste. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.