Ziarul ZIUA facea la inceputul lunii septembrie o analiza critica, dar obiectiva asupra activitatii lui Emil Boc, primarul Clujului si presedintele Partidului Democrat, remarcand, printre altele, ca din agenda sa electorala ticsita cu promisiuni, nu
Ziarul ZIUA facea la inceputul lunii septembrie o analiza critica, dar obiectiva asupra activitatii lui Emil Boc, primarul Clujului si presedintele Partidului Democrat, remarcand, printre altele, ca din agenda sa electorala ticsita cu promisiuni, nu a realizat mai nimic. Desi Boc a afirmat in repetate randuri ca poate sa tina in mana si Primaria, si partidul, chiar daca trebuie sa se imparta intre Cluj si Bucuresti, realitatea il contrazice. Cetatenii municipiului Cluj-Napoca sunt tot mai sceptici in ceea ce priveste prestatia sa de edil. Neincrederea lor sporeste in momentul in care, comparand institutia din perioada Boc cu cea din perioada Funar, observa ca prea putine lucruri s-au schimbat. In plus, mare parte din corpul functionaresc al institutiei cuprinde tot oameni fideli lui Gheorghe Funar, adepti ai mentalitatii acestuia, care a facut atat de mult rau Clujului vreme de zece ani. Iar putinii oameni instalati pe posturi de directori de catre Boc fac de rusine institutia prin lipsa lor de profesionalism.
Sfidatoare cu colegii
Raimonda Boian este purtatorul de cuvant al Primariei, si persoana care mediaza relatiile dintre presa si primarul Emil Boc. Considerata "omul din umbra" al celui mai in voga personaj politic, Boian nu are nici macar pregatirea necesara pentru a putea face fata responsabilitatilor pe care le are. Absolventa a unei facultati de chimie-fizica, Raimonda Boian a primit si o functie calduta, preluand sefia Directiei de Invatamant-Cultura, chiar daca nu "competentele" sale au fost cele care au asezat-o acolo sau in influentul fotoliu de ofiter de presa al Primariei Cluj-Napoca, ci sforile trase de fostul senator Iuliu Pacurariu, in prezent consilier al ministrului Administratiei si Internelor.
Importanta functiei a influentat-o foarte tare de vreme ce, potrivit surselor noastre, abordeaza o atitudine dictatoriala fata de subordonati, si sfidatoare fata de ceilalti functionari din Primarie. "De multe ori e calma, dar cateodata se comporta incalificabil cu oameni care mananca pe paine munca in Primarie si care ar fi buni manageri in orice firma privata de calibru. Tonul ei strident si amenintarile de genul "o sa il informez pe sefu'" baga in sperieti lumea", ne-a declarat sub anonimat unul dintre functionarii din institutie.
Licitatie cu final dubios
Influenta purtatorului de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, a transat una dintre cele mai ciudate licitatii desfasurate in acest an de Primaria Cluj-Napoca: cea pentru site-ul institutiei. Site-ul Primariei a fost creat in 2002, de catre firma Sistec, contractul acesteia cu Primaria expirand la 31 decembrie 2004. Ce a urmat din momentul anuntului, depaseste orice inchipuire si dovedeste ca s-a incercat descurajarea unor participanti prin tertipuri de maestru. In primul rand, nu mai putin de doua licitatii au fost anulate, una in decembrie si alta in februarie. La licitatia pentru site organizata in decembrie, motivul anularii a fost, chipurile, ca nu s-a reusit departajarea firmelor care au depus oferte, gasindu-se drept cauza faptul ca unul dintre formularele caietului de sarcini nu era corect. A doua licitatie din februarie a fost anulata din cauza unui "viciu de procedura", desi participantii nu au primit nici un fel de explicatii in ce a constat acel viciu de procedura. In fine, a treia oara s-au prezentat doar trei firme: Astral Telecom (un gigant in domeniul telecomunicatiilor si al solutiilor de Internet), Redbyte si Recognos. Astral Telecom a facut o oferta imbatabila, de 40 de milioane de lei, un responsabil al societatii declarand ca firma si-ar fi dorit sa castige aceasta licitatie mai mult pentru prestigiul de a gazdui site-ul Primariei din orasul in care Astral a devenit o societate faimoasa. In schimb, sereleul Redbyte, care la prima licitatie avusese scapari in a respecta caietul de sarcini, completandu-si, ulterior, documentatia ceruta, si-a crescut pretentiile financiare de la 30 la 99,99 milioane de lei, adica de trei ori mai mult, castigand in cele din urma licitatia. In treacat fie spus, pentru a ne face o idee mai ampla asupra "experientei" firmei in domeniu, mentionam ca cifra de afaceri a sereleului pentru anul 2004 s-a ridicat la "ametitoarea" suma de 8 milioane lei vechi! O sursa demna de incredere, care a facut parte din comisia de licitatie, ne-a confirmat ca purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, este buna prietena cu patronul, administratorul si, de fapt, singurul angajat al sereleului, Alexandru Ionel, un tanar intreprinzator de numai 24 de ani!
Reclama mascata pe site-ul Primariei
Povestea portalului Primariei Cluj-Napoca nu se opreste insa aici. Demn de mentionat este un scandal care a umbrit imaginea institutiei, oricum zdruncinata, si tot din cauza Raimondei Boian. www.primariaclujnapoca.ro a fost, pana la sesizarea unui cetatean, folosit drept suport pentru reclama mascata a mai multor firme particulare: o agentie de inchiriat masini, un motel, un hotel, o firma de catering etc. Se pune intrebarea: aceste reclame erau platite si daca da, cine a incasat acei bani? Mai mult, la pagina de "obiective turistice" de pe site-ul Primariei, in dreapta jos era amplasat un "c" mic, colorat in albastru si subliniat, care ducea spre un link in care erau prezentate firmele clujene. Din pacate, primarul Emil Boc nu a sanctionat aceasta "scapare" imorala, desi vinovatii, purtatorul de cuvant al Primariei si sereleul Redbyte o meritau din plin. Raimonda Boian este singura persoana din Primarie care avea acces direct la site, prin intermediul unei parole de sistem prin care optimizeaza cu stiri pagina institutiei. La fel, firma Redbyte, care administreaza site-ul. In momentul in care cetateanul care a sesizat grosolania i-a contactat pe ziaristi, site-ul Primariei a fost blocat pentru cateva ore, la reactivare avand reclamele mascate lipsa.
Adapost pentru femei abuzate, inchis
Un alt gest reprobabil al Raimondei Boian, total lipsit de delicatetea impusa de functia pe care o detine, a generat un protest public din partea Asociatiei Femeilor impotriva Violentei, Artemis, care a acuzat pozitia Primariei Cluj-Napoca, prin purtatorul sau de cuvant, Raimonda Boian, in legatura cu inchiderea adapostului pentru victimele violentei in familie. Protestul public era legat de o declaratie-soc a Raimondei Boian, potrivit careia "fiecare ONG poate sa-si infiinteze un SRL, al carui profit sa intre in fundatie, astfel incat sa nu stea sa astepte bani de la bugetul local, bani care, in acest moment, ar trebui sa mearga in investitii, in strazi, in constructia de locuinte, in amenajarea rampei ecologice". Mostra de gandire marca Boian este elocventa pentru felul in care intelege nevoile ONG-urilor din postura de director al Directiei de Invatamant Cultura. Bataia de joc nu s-a oprit aici. Artemis platise din resurse proprii, timp de mai multi ani de zile, o chirie de 300 de euro pentru un imobil in care si-au gasit linistea de-a lungul vremii zeci de copii si femei, victime ale violentei in familie. Presata de opinia publica, Primaria Cluj-Napoca a oferit fundatiei un spatiu pentru un an pentru functionarea adapostului, dar asociatia a refuzat dintr-un motiv extrem de intemeiat: pentru ca spatiul este revendicat. Sorina Bumbulut, directoarea fundatiei, a subliniat faptul ca spatiul nu era deloc potrivit pentru aceasta destinatie si amenajarea lui ar fi necesitat investitii serioase, nejustificate daca Artemis pierdea acel spatiu in decurs de cateva luni, in urma solutionarii revendicarii.
Mentalitate otravita, incompetenta crasa
Gura mare a mainii drepte a lui Emil Boc a generat in aceasta vara un alt scandal de proportii, de neinchipuit pentru un oras de talia Clujului, centru universitar de prestigiu si capitala a culturii ardelenesti. Din nou, o declaratie nedelicata a Raimondei Boian a declansat imediat un protest public al unei institutii culturale clujene de prestigiu, renumita in intreaga tara. Lipsiti de orice efort financiar din partea autoritatilor locale, angajatii Teatrului Imposibil s-au scos singuri la... licitatie! Evenimentul a constat intr-o licitatie cu strigare a brandului institutiei, cel dintai teatru alternativ cu activitate permanenta din Cluj, precum si a Festivalului International de Teatru Experimental MAN.In.FEST cu un program in care anul viitor ar trebui sa fie invitate peste 40 de companii teatrale. Miruna Runcan, membru al echipei Teatrului Imposibil, a taxat dur gestul purtatorului de cuvant al Primariei: "Este inexplicabila afirmatia doamnei Raimonda Boian, cum ca primaria nu poate sustine "un teatru privat, care iese din sfera institutiei noastre. Aceasta asociatie culturala independenta (adica nepatronata de stat, non-profit) este imposibil de confundat cu o sifonarie. Confuzia dintre un teatru independent si o intreprindere privata nu doveste doar incompetenta, ci dezvaluie fara voie o mentalitate etatista, specifica unui discurs apartinand partidului-stat de care tocmai ne-am despartit". La toate acestea, se adauga faptul ca insasi echipa condusa de Gheorghe Funar a sprijinit acest teatru in anii trecuti cu sume de bani indestulatoare.
Dispret total fata de munca ziaristilor
Desi ar trebui sa militeze mereu pentru asigurarea transparentei institutiei, cu toate ca ar trebui sa faca ea insasi eforturi pentru a le usura munca jurnalistilor, oferindu-le informatii de interes public, Raimonda Boian, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, manifesta un dispret total fata de reprezentantii presei. Nu exista saptamana in care Boian sa nu trimita comunicate de informare scrise agramat sau pline de greseli de culegere. Exemplele de mai jos sunt relevante: "Inspectorii Serviciului de Executare Silita au vizitat pana la aceasta data 241 de persoane fizice. Au fost sechestrate urmatoarele bunuri: 13 televizoare color, un televizor alb-negru, patru masini de spalat automate, doua frigidere. (...) Actiunile vor continua si in perioada urmatoare". Ori: "Primaria municipiului Cluj-Napoca isi aduce omagiul (sic!) savantului (!) Albert Einstein prin intreruperea iluminatului stradal pentru 10 minute".
Mai mult, Boian manifesta preferinte pentru anumiti ziaristi, carora le ofera cu promptitudine informatiile de interes public, in timp ce pe altii, care eventual o mai si critica, ii "paseaza" fara jena, sub diverse pretexte. In plus, depasindu-si atributiile, Boian cenzureaza cu tupeu forumul de dezbateri on-line al Primariei, "curatandu-l" de orice remarce critice la adresa ei sau a primarului Emil Boc.
De altfel, Raimonda Boian a exprimat clar intr-un cotidian local filozofia dupa care se ghideaza in relatia cu ziaristii: "Recunosc ca, in calitate de purtator de cuvant, trebuie sa ascund unele lucruri fata de jurnalisti pentru a atenua unele conflicte".
Interesanta este lipsa de reactie a primarului Emil Boc care pare sa ii tolereze Raimondei Boian toate greselile: inclusiv acelea din cauza carora propria-i imagine are de suferit. In calitate de consilier de imagine al primarului, Raimonda Boian a uitat sa il opreasca pe Boc sa participe la inaugurarea unui "shopping center" construit de un arab fara autorizatiile necesare. Sa fi considerat Raimonda Boian lipsita de importanta impresia ca "sefu" a legitimat prin prezenta sa ilegalitatile acelui afacerist?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.