Seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, a apreciat ca negocierile pe marginea problemei transnistrene, care au avut loc in zilele de 27 si 28 octombrie la Chisinau si Tiraspol, "au demonstrat ca partile conflictului sunt foarte departe una de
Seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, a apreciat ca negocierile pe marginea problemei transnistrene, care au avut loc in zilele de 27 si 28 octombrie la Chisinau si Tiraspol, "au demonstrat ca partile conflictului sunt foarte departe una de alta", informeaza AP FLUX.
La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc, dupa o intrerupere de 15 luni, prima runda de negocieri pe marginea problemei transnistrene, care s-a desfasurat in format nou, cu participarea reprezentantilor Chisinaului, Tiraspolului, garantilor (OSCE, Rusia, Ucraina) si observatorilor (Uniunea Europeana si SUA). La negocieri au participat ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, pretinsul ministru de Externe al Transnistriei, Valeri Litkai, seful misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, reprezentantul special al MAE rus, Valeri Nesteruskin, reprezentantul Ucrainei in procesul de solutionare a problemei transnistrene, Dmitri Tcaci, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Adrian Jacobovits de Szeged, si consilierul principal pentru Eurasia al Departamentului de Stat al SUA, Steven Mann.
In opinia lui Hill, un alt succes al negocierilor de la Chisinau si Tiraspol este intelegerea participantilor in vederea chemarii expertilor de a continua activitatea de elaborare a procesului-verbal privind monitorizarea intreprinderilor complexului industrial-militar al Transnistriei. Subliniind caracterul modest al rezultatelor negocierilor, Hill a salutat reluarea procesului de negocieri in format nou.
Jacobovits si Mann si-au exprimat satisfactia in legatura cu faptul ca UE si SUA pot participa la negocieri si speranta ca, in calitate de observatori, vor putea contribui la rezolvarea problemei transnistrene. Steven Mann a subliniat ca SUA doreste sa sustina partile conflictului transnistrean, atat in calitate de observator in procesul de negocieri, cat si prin alte mijloace posibile. Urmatoarea runda de negocieri in problema transnistreana va avea loc la mijlocul lunii decembrie. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.