Conducerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale vrea sa modifice legea vanatorii in Romania invocand obligatii inexistente privind aderarea la UE, dupa ce s-a consultat de ochii lumii cu institutiile abilitate in domeniu, pentru
Conducerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale vrea sa modifice legea vanatorii in Romania invocand obligatii inexistente privind aderarea la UE, dupa ce s-a consultat de ochii lumii cu institutiile abilitate in domeniu, pentru a elabora un proiect de lege comun. Ministerul de resort a depus la Parlament un proiect de lege in defavoarea vanatului si a vanatorilor autohtoni pretextand alinierea la legislatia europeana si ignorand pozitia Asociatiei Generale de Vanatoare si Pescuit Sportiv (AGVPS). Conducerea AGVPS sustine ca ministerul Agriculturii a desconsiderat observatiile si punctele sale de vedere la proiectul de lege, astfel incat documentul, daca va fi aprobat, va fi util doar unor grupuri de interese. In acest context, Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi-Prahova a transmis Ministerului Agriculturii o scrisoare de protest in care reproseaza faptul ca in proiectul actual de lege se amesteca principiile vanatorii sportive cu cele ale vanatorii comerciale. "Declaratiile oficialilor ministerului au creat confuzie in relatia proprietar de teren, vanator, vanat, insinuand ca asociatile nu platesc nimic proprietarilor. In realitate noi platim ministerului circa 75% din tarifele de atribuire in gestinue a fondurilor de vanatoare, iar proprietarilor 25%. (...) Oficialii ministerului ar trebui sa renunte acum la sumele pe care le incaseaza in detrimentul proprietarilor si sa le transfere acestora (...)", se spune in scrisoare. In document se mai arata ca proiectul de lege impune vanatorilor romani taxe de participare la vanatoare egale cu ale strainilor, cand veniturile romanilor sunt de zece ori mai mici. Permite cetatenilor straini sa infiinteze asociatii de vanatoare in Romania, aspect fara precedent in Europa care ascunde de fapt vanatoarea comerciala nimicitoare. Presedintele AJVPS Prahova, Valeriu Bolgiu, a declarat ca ministerul, prin proiectul sau, lasa cale libera decimarii vanatului sub falsa impresie ca banii castigati sunt rodul unor investitii, cand in realitate se poate vorbi despre un adfevarat jaf asupra acestei bogatii nationale. AJVPS Prahova cere retragerea proiectului de lege din Senat si rediscutarea acestuia cu toate categorile de specialistii. Organizatia in cauza solicita tuturor asociatiilor de vanatoare din Romania sa se alieze protestului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.