Centrul orasului indian New Delhi a fost zguduit, sambata 29 octombrie, de o serie de atentate cu bomba, care au provocat 61 de morti si zeci de raniti. Majoritatea au fost loviti de cel putin trei atentate savarsite in bazarul principal al orasului,
Centrul orasului indian New Delhi a fost zguduit, sambata 29 octombrie, de o serie de atentate cu bomba, care au provocat 61 de morti si zeci de raniti. Majoritatea au fost loviti de cel putin trei atentate savarsite in bazarul principal al orasului, trei calatori au fost ucisi in atentatul care a avut loc intr-un autobuz. Bazarul este intotdeauna plin cu israelieni si alti turisti straini, multe din pravalii si birouri au firme cu inscriptii ebraice, dar autoritatile indiene nu fac deocamdata nici-o legatura intre atentate si prezenta israelienilor in numar mare in aceasta zona a bazarului. Ele sunt inclinate sa caute pe autorii atentatelor in cercurile extremiste care militeaza pentru independenta Kasmirului.
Un nou grup terorist
O grupare necunoscuta de militanti din regiunea Kasmir a revendicat atentatele sangeroase comise sambata, la New Delhi, soldate cu 61 de victime, a anuntat un post de televiziune privat, relateaza Rompres. Conform canalului NDTV 24x7, gruparea "Inqilabi" (Revolutia) a contactat telefonic birourile unor agentii de presa din Srinagar, capitala de vara a Kasmirului indian, afirmand ca a organizat atacurile de sambata si amenintand cu lansarea altor asemenea atentate.
"Astfel de atacuri vor continua, pana cand India isi va retrage trupele din Kasmir si va inceta toate activitatile inumane", a declarat un purtator de cuvant al gruparii, Ahmed Yar Gaznavi. Informatia nu poate fi verificata, iar specialistii apreciaza ca numele gruparii ascunde o organizatie mai mare.
Surse ale securitatii indiene apreciaza ca atentatele de la New Delhi ar fi fost comise de grupari integriste precum Lashkar-e-Taiba sau Jaish-e-Mohammed, care au bazele in Kashmir si dispun de dotari necesare organizarii unor atacuri de anvergura.
Kasmir - o regiune crancen disputata
Din anul 1947, cand India si Pakistanul au obtinut independenta, regiunea Kasmir este mult dorita si in egala masura de cei doi colosi asiatici. Serviciile secrete indiene sprijina cu bani si arme organizatii kasmiriene pro-indiene, iar serviciile secrete pakistaneze sunt foarte active in Kasmir si sprijina organizatiile active in lupta impotriva Indiei. Cea mai puternica organizatie pro-pakistaneza este "Armata puritatii" (Lashkar a-Toyba), care probabil se afla in spatele atentatelor. "Armata puritatii" activeaza puternic din 1993, cu o programa ultranationalista, care isi propune eliberarea Kasmirului si instituirea unei Republici islamice. E prima organizatie care a trimis pakistanezi si afgani in actiuni sinucigase. O alta organizatie terorista activa in Kasmir poarta numele "Armata lui Mahomet"; infiintata de Maaud Azhar, in februarie 2000. El a fost prins de armata indiana in 1999, dar a fost eliberat dupa ce teroristii "Armatei lui Mahomet" au rapit un avion plin cu pasageri si l-au dus in Afganistan. In Kasmir mai activeaza cateva organizatii teroriste, importante fiind "Hizbul Mogiahidin" si "Harakat Aul-Mogiahidin". Multi din membrii acestor patru organizatii au luptat in razboaiele din Azerbaidjan si furnizeaza luptatori si teroristi-sinucigasi organizatiilor teroriste din Irak, Cecenia si din alte locuri din lume. In 1998, Osama ben Laden a chemat organizatiile teroriste islamice din Kasmir sa se alature razboiului impotriva "sionistilor si cruciatilor crestini". Cu acest prilej Osama ben Laden a proclamat si jihadul, razboiul sfant, impotriva Indiei. "India trebuie pedepsita pentru legaturile ei cu Israelul si Statele Unite", a declarat Osama ben Laden.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.