Pentru achizitionarea combustibililor necesari in perioada de iarna, societatile producatoare de energie electrica si termica din coordonarea Ministerului Economiei si Comertului, precum si autoritatile administratiei publice locale pot sa contractez
Pentru achizitionarea combustibililor necesari in perioada de iarna, societatile producatoare de energie electrica si termica din coordonarea Ministerului Economiei si Comertului, precum si autoritatile administratiei publice locale pot sa contracteze credite interne suplimentare in valoare echivalenta cu 30 milioane dolari.
Decizia a fost aprobata in sedinta de joi a Guvernului, printr-o hotarare care modifica HG 763/2005 privind Programul de iarna in domeniul energetic pentru perioada octombrie 2005 - martie 2006.
Executivul justifica suplimentarea fondurilor prin cresterea de la aproximativ 50 dolari la 70 dolari a pretului barilului de petrol, in ultimele doua luni, majorare care influenteaza costul tuturor combustibililor. Sumele suplimentare provenind din imprumuturile interne, precum si dobanzile, comisioanele si celelalte costuri aferente vor fi garantate, in proportie de 80%, de Ministerul Finantelor Publice si rambursate din fondurile proprii ale societatilor beneficiare.
Fondurile totale necesare achizitionarii de combustibili pentru perioada de iarna 2005-2006 se ridica la 70.700 miliarde lei vechi, care vor fi asigurate atat din sursele proprii ale producatorilor de energie, cat si din credite interne sau externe. Cele 70.700 miliarde lei vechi reprezentau echivalentul a aproximativ 2,3 miliarde dolari, calculate la cursul valutar, comunicat de Banca Nationala la data aprobarii programului de iarna, de 29.811 lei pentru un dolar.
Valoarea creditelor interne pentru iarna 2005-2006, stabilita initial de Guvern, se ridica la 19.135 miliarde lei vechi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.