Theodor Stolojan spune ca exista sectoare unde tranzitia pare incheiata. Sectorul bancar si cel energetic ar functiona dupa principiile economiei de piata, insa aceasta e doar o aparenta. In sectorul bancar, unde exista cateva din cele mai importante
Theodor Stolojan spune ca exista sectoare unde tranzitia pare incheiata. Sectorul bancar si cel energetic ar functiona dupa principiile economiei de piata, insa aceasta e doar o aparenta. In sectorul bancar, unde exista cateva din cele mai importante banci europene, costurile tranzactiilor ar trebui sa scada sensibil fata de cele existente acum, a afirmat consilierul prezidential: "Nu e admisibil ca diferenta dintre dobanzile platite de banci si cele incasate sa se mentina atat de mare, parca ar fi batuta in cuie. Indiferent daca dobanda de referinta creste sau scade, aceasta diferenta ramane incredibila, respectiv de aproximativ 13%", a spus Stolojan. Solutia pentru aceste sectoare nu este administrativa sau de redistribuire a fondurilor, ci de a reaseza economic aceste domenii pe alte principii, functionale real: "Aprecierea leului a ridicat mari probleme exportatorilor. Cum atatia economisti se mira de deficitele mari, cand orice carte de economie spune ca atunci cand moneda nationala se apreciaza, se stimuleaza importul si scad exporturile", a aratat Theodor Stolojan. Acesta a punctat si problemele legate de licitatiile publice, pentru care Romania a fost atentionata de Comisia Europeana in ultimul raport de la Strasbourg.
Cea mai importanta problema a economiei e aceea de a reusi sa treaca de la activitati cu o valoare adaugata mica la activitati cu o valoare adaugata mare. La fel de accentuat, consilierul prezidential a ridicat si chestiunea tergiversarii marilor probleme din sistemul de sanatate si de pensii. Amanarea lor e periculoasa pentru sistemul privat si economia de piata si vor implica impozite si taxe crescute pentru a acoperi dezechilibrele economice.
Noi avem si cea mai nereusita formula de a obtine venituri de la romanii care muncesc in strainatate: "Peste doua milioane din forta activa tanara nu se afla in Romania. Acesti oameni nu sunt de condamnat, problema e sa gasim solutii, ca acestia sa gaseasca locuri de munca in Romania sau sa incurajam firmele romanesti sa foloseasca forta de munca in obiective de investitii in strainatate", a mai spus Theodor Stolojan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.