Precum in alte ocazii, Uniunea Democrata Maghiara a dovedit si cu prilejul statutului minoritatilor, disciplina sa interna - remarcabila - si abilitatea ei de a face capital politic din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din interesul presant
Precum in alte ocazii, Uniunea Democrata Maghiara a dovedit si cu prilejul statutului minoritatilor, disciplina sa interna - remarcabila - si abilitatea ei de a face capital politic din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din interesul presant al Coalitiei DA de a schimba presedintii corpurilor legiuitoare.
Cu alte cuvinte, un fel de "do ut des".
Compromisul poarta neoficial denumirea de "autonomie culturala"; ea este un vechi deziderat al minoritatii maghiare insusit acum de Alianta DA dar cu un important amendament: reprezentare romaneasca in administratia publica locala in zonele unde romanii sunt minoritari - Harghita si Covasna. Presedintele Partidului Conservator, domnul Dan Voiculescu, a obtinut prin acest compromis final o victorie de prestigiu; contrar unor opinii, dansul a corectat imaginea de "imoralitate" a Partidului Conservator. Mai mult decat atat, a reusit sa se profileze ca "patriot roman" in fata unor nationalisti autohtoni, fara a compromite sansele Romaniei de a fi primita in UE.
Aceasta nu inseamna ca proiectul de lege este perfect. Adjunctul Avocatului Poporului, domnul Vasile Burtea, considera de pilda anticonstitutionala prevederea art. 31 ca Departamentul pentru Relatii Interetnice trebuie sa-si dea avizul pentru ca minoritarii sa candideze in alegeri...
Partidele aflate la guvernare au obtinut, insa, ieri ca proiectul noii legi a minoritatilor sa fie dezbatut in procedura de urgenta asa cum deruse UDMR. Ca urmare, situatia se va normaliza de buna seama, in curand.
Aplicarea noului statut al minoritatilor depinde insa nu numai de prevederile sale ci si de relatiile dintre romani si maghiari. Ele s-au imbunatatit in Ardeal in ultimii 15 ani chiar daca nu intre unele varfuri extremiste UDMR si PRM. Dezbaterea statutului a avut efecte si in alte zone.
Sub presiunea tratativelor privind statutul minoritatilor, deputatii PRM au votat in favoarea noului regulament al Camerei; el permite inlocuirea presedintelui Camerei, Adrian Nastase si a presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu. In felul acesta, Alianta DA are de castigat.
Ramane de vazut cum va reactiona Curtea Constitutionala la Statutul minoritatilor cat si la noile regulamente ale Camerelor. PSD-ul a anuntat ca le va ataca. Episodul arata oricum cat de precara este actuala putere. De data aceasta, insa, liberalii si democratii au reusit o performanta, sa nu se certe intre ei...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.