Raportul Comisiei independente de ancheta privind programul "Petrol contra hrana", desfasurat in timpul regimului lui Saddam Hussein intre anii 1991 si 2003, a fost publicat, ieri, in varianta finala. Potrivit BBC, citat de RADOR, raportul cuprinde s
Raportul Comisiei independente de ancheta privind programul "Petrol contra hrana", desfasurat in timpul regimului lui Saddam Hussein intre anii 1991 si 2003, a fost publicat, ieri, in varianta finala. Potrivit BBC, citat de RADOR, raportul cuprinde si numele unor companii romanesti, care au beneficiat de pe urma programului. Este vorba despre Rompetrol, cea mai mare companie privata din Romania, care figureaza cu doua contracte. Potrivit raportului, companiei romanesti i s-au alocat de catre statul irakian in regimul lui Saddam Hussein 5,2 milioane tone de petrol, din care au fost ridicate 4,060 milioane de tone, valoarea contractului fiind 96,8 milioane de dolari. O alta companie de pe lista ONU este, potrivit sursei citate, Bulf Drilling&Oil Servicii SRL, cu aproape 2 milioane de tone vandute si o valoare a contractului de 92,40 milioane de dolari, dupa cum la mai multe tranzactii apare ca beneficiar non-contractual Partidul Muncitoresc Roman. De asemenea, la tabelul care include plati ilicite pe contracte de bunuri umanitare figureaza 5 companii din Romania. Toate sunt companii petroliere care au furnizat echipament petrolier Irakului. Printre acestea se numara PCC Sterom S.A. - 1,111 milioane de dolari, Petrotub-Roman - 3,053 milioane dolari, UPET Targoviste - 3,5 milioane de dolari si Upetrom 1 Mai Ploiesti- 14,5 milioane dolari. Conform unul tabel publicat, la finele lunii octombrie a anului trecut, de catre Comisia Independenta de Ancheta condusa de Paul Volcker, Rompetrol figureaza in dreptul pozitiei 199, pe lista statelor care au achizitionat petrol in cadrul programului "Petrol contra hrana" desfasurat de ONU. Documentul Comisiei precizeaza, totodata, ca "lista nu reflecta comiterea vreunei infractiuni de catre nici una dintre companiile incluse aici".
Patriciu: "Toate companiile care au importat petrol din Irak apar pe lista"
Potrivit presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, pe lista ONU apar toate companiile care au importat petrol din Irak dupa razboiul din 1991. "Din Romania, dupa 1989, Rompetrol este singura companie care a adus titei irakian in tara si, probabil, de aceea apare pe lista", precizeaza Patriciu. Potrivit acestuia, Rompetrol a adus doar doua vase, in februarie 2001 si mai 2001, continand, in total, 2 milioane de tone de titei, in conditiile in care Irakul exporta zilnic, prin portul Ceyhan, 3 milioane de tone de titei. "Adica Rompetrol a importat, in total, mai putin decat exporta Irakul intr-o zi. In plus, importurile erau finantate de banci de prestigiu precum Raiffeissen sau HVB iar platile s-au efectuat prin banca agreata de ONU, BNP Paribas. Pe de alta parte, la acel moment managementul Rompetrol era asigurat de o echipa americana. Mi-e greu sa cred ca americanii s-au apucat sa dea spaga in Irak", a mai spus presedintele Rompetrol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.