Cartonasul aratat Romaniei pentru lupta impotriva coruptiei la nivel inalt are toate sansele sa ramana rosu. Comisia Europeana cere rezultate concrete. Ministrul Justitiei sustine, insa, ca pana la urmatorul Raport de monitorizare, din aprilie 2006,
Cartonasul aratat Romaniei pentru lupta impotriva coruptiei la nivel inalt are toate sansele sa ramana rosu. Comisia Europeana cere rezultate concrete. Ministrul Justitiei sustine, insa, ca pana la urmatorul Raport de monitorizare, din aprilie 2006, nu putem avea condamnari pe dosare de mare coruptie. Si asta pentru ca, spune Monica Macovei, este nevoie in primul rand de trimiteri in judecata si de procese care dureaza.
"Din 2001 pana in 2004 nu au existat trimiteri in judecata in cazuri de mare coruptie si nici condamnari sau achitari n-au existat. Pe ce sa judece acum instantele daca n-au existat trimiteri in judecata? Nu ni se poate imputa faptul ca nu avem condamnari, pentru ca nu puteam in doua luni de la schimbarea echipei sa avem condamnari, neexistand trimiteri in judecata.
Deci, pana la raportul din aprilie 2006, n-avem cum sa avem condamnari decat pe dosare care sunt pe rol acum in instante si care, in fine, poate ca unii le denumesc de mare coruptie, dar nu sunt chiar ce se asteapta de la noi: mare coruptie politica", a explicat Monica Macovei intr-un interviu acordat Rompres.
Totusi, ministrul are in vedere o serie de masuri pentru a repara neajunsurile semnalate in Raportul de monitorizare al Comisiei Europene. Este vorba de schimbarea procedurilor in materie penala si civila astfel incat durata proceselor sa fie scurtata. "Raportul de monitorizare mentioneaza ca unul dintre motivele pentru care procesele sunt prea lungi este lipsa avocatilor de la termene. Am spus ca intentionam o schimbare de procedura, iar asta va implica responsabilitate pentru toata lumea. Martorii sa vina, de exemplu, nu sa tot amane, avocatii sa vina si nu sa amane. Toata lumea sa vina cu probele in ziua in care s-a stabilit data procesului, cum vedem ca se intampla in alte tari. Este nevoie de o responsabilizare a actorilor de pe scena juridica", a precizat ministrul. In privinta numarului mare de dosare pe care le are de solutionat un judecator, fapt care are ca efect durata lunga a proceselor, Macovei are, de asemenea, in vedere, gasirea unor solutii rapide. "Problema incarcaturii este urmare si a altor cauze. De exemplu, judecatorii fac si alte chestiuni administrative, iar lucrurile acestea trebuie transferate catre grefieri. CSM lucreaza la un studiu pentru a identifica toate cauzele incarcaturilor si vom lua impreuna masuri, sper si practice, ca pana la modificarea legii sa decongestionam instantele", a mai aratat ministrul Justitiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.