Marea Britanie a preluat, la 1 iulie, presedintia semestriala a Uniunii Europene, sperand sa reuseasca impunerea propriilor reforme in contextul actualei crize constitutionale si bugetare. Prin urmare, misiunea Londrei nu s-a dovedit a fi una usoara,
Marea Britanie a preluat, la 1 iulie, presedintia semestriala a Uniunii Europene, sperand sa reuseasca impunerea propriilor reforme in contextul actualei crize constitutionale si bugetare. Prin urmare, misiunea Londrei nu s-a dovedit a fi una usoara, in cursul celor sase luni de mandat avand de rezolvat trei dosare importante si asupra carora, in sanul UE, au aparut controverse greu de depasit. Cele trei probleme acute sunt viitorul Constitutiei europene, in urma respingerii tratatului constitutional in cadrul referendumurilor din Franta si Olanda, bugetul comunitar pentru perioada 2007-2013, asupra caruia cei 25 de membri nu au ajuns la un acord in timpul summit-ului de la Bruxelles, din luna iunie, dar si extinderea Uniunii, care a presupus, in particular, solutionarea problemei aderarii Turciei. Au existat la acea vreme o serie de voci care au sustinut ca premierul britanic Tony Blair, care s-a declarat un european "pasionat", va incerca sa profite de criza prin care trec cei 25, transformand-o intr-o oportunitate pentru reformarea Uniunii. Desi pana la finalul mandatului presedintiei semestriale a Marii Britanii nu mai sunt decat doua luni, Londra nu a facut progrese in ceea ce priveste problema bugetului comunitar sau in cea a Constitutiei UE. Dar, se poate mandri ca a reusit, dupa negocieri cu suspans, sa lanseze oficial, la inceputul lunii octombrie, negocierile in vederea aderarii Turciei la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.