Miliardarul Titus Iliuta ar putea fi cercetat de procurorii Parchetului General, dupa ce comisarii Garzii Financiare au descoperit, in urma unui control efectuat la una dintre firmele sale din Bistrita Nasaud, un prejudiciu creat bugetului de stat de

Miliardarul Titus Iliuta ar putea fi cercetat de procurorii Parchetului General, dupa ce comisarii Garzii Financiare au descoperit, in urma unui control efectuat la una dintre firmele sale din Bistrita Nasaud, un prejudiciu creat bugetului de stat de peste 80 de miliarde, ne-au declarat surse din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Potrivit acestora, in urma controlului efectuat la SC "Prisma Prod" SA Sieu Magherus, una dintre firmele patronate de Titus Iliuta, cu obiect de activitate de productie si comercializare a alcoolului etilic si a bauturilor alcoolice, comisarii Garzii Financiare din Bistrita Nasaud au descoperit o retea de societati implicate in efectuarea unor operatiuni comerciale ilegale.
Astfel, verificandu-se realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale in baza carora Prisma Prod a cerut si obtinut rambursarea unor sume la buget, comisarii au descoperit ca acestea s-au desfasurat prin intermediul a sapte societati: "Brum Com" SRL, "Elecrostandard" SRL, "Dabo Group" SRL, "Beatrice Campus" SRL, "Top Promotion" SRL, "Build Trust" SRL si "Dan Dinescu Info" SRL.
Din verificarea acestora, sustin comisarii, s-au stabilit alte nereguli cum ar fi deficiente referitoare la sustragerea sistematica de la control a reprezentantilor legali, functionarea in alt sediu decat cel declarat, faptul ca nu s-au depus deconturile fiscale, iar evidentele financiar-contabile au fost intocmite gresit.
De asemenea, din controlul comisarilor a reiesit modalitatea prin care s-a fraudat bugetul de stat, pusa in practica prin inregistrarea de catre SC Prisma Prod SRL a unor achizitii fictive de servicii sau marfuri, furnizate de celelalte firme, obiectul tranzactiilor fiind in principal serviciile din domeniul constructiilor si/sau materiale de constructie. Contravaloarea acestor servicii si marfuri a fost achitata, potrivit comisarilor, mai ales cash, banii fiind dati cu "imprumut" de administratorul Prisma Prod propriei societati.
Ulterior, in baza acestor achizitii, reprezentantul firmei a solicitat si obtinut de la organele fiscale rambursari de TVA si compensari cu accizele datorate activitatii de productie si comercializare a alcoolului si bauturilor alcoolice efectuate de societate.
Totodata, prin inregistrarea cheltuielilor fictive, Prisma Prod ar fi diminuat, fara sa poata justifica acest lucru, profitul si implicit impozitul pe care l-ar fi datorat statului pentru acesta, prejudiciul creat astfel, in perioada martie 2004 - iunie 2005, fiind estimat de comisari la 8.258.863 de lei noi.
In urma acestor constatari, actul de control intocmit de comisarii Garzii Financiare a fost trimis ANAF, care, la randul lor, au sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie urmand ca procurorii sa continue ancheta pe linie penala asupra persoanelor care se fac vinovate de producerea acestui prejudiciu.

Avere de 5 milioane de dolari

Titus Iliuta are o avere estimata de revista Capital la peste 5 milioane de dolari, fiind patronul mai multor societati cu diverse obiecte de activitate de la productia de mobila si alcool pana la zootehnie si agricultura.
Demarandu-si afacerile in 1990 cu exportul de mobila, in 1993, afaceristul a inceput producerea de mic mobilier, continuand in 1995 cu cea de ferestre si usi din lemn stratificat cu geam termopan. Potrivit aceleiasi surse, afacerile lui Iliuta au mers extrem de bine inregistrand lunar exporturi de 100.000 de euro numai din mobilier si casute din lemn. Titus Iliuta este actionar al societatilor Castell, Gorka Comserv, Prisma Prod, Deocomtit si Agricola, toate din Bistrita Nasaud.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.