Negocierile cu cele doua banci care au ramas in cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) ar putea dura doua saptamani, a declarat, recent, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care este si membru in comisia de priv
Negocierile cu cele doua banci care au ramas in cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) ar putea dura doua saptamani, a declarat, recent, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care este si membru in comisia de privatizare a bancii, transmite Mediafax. Erste Bank (Austria) si Millennium BCP (Portugalia) sunt bancile selectate sa inceapa, saptamana viitoare, negocieri finale pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni (62%) ale bancii. "Probabil ca vor fi doua saptamani de negocieri. Dupa aceasta, speram sa avem variantele finale ale contractelor, pentru ca bancile sa-si pregateasca ofertele imbunatatite. Bineinteles, totul va depinde de ritmul negocierilor", a spus Olteanu. Guvernul, care intentioneaza sa incheie privatizarea BCR pana la sfarsitul anului, a anuntat ca pretul are o pondere de 90% in grila de punctaj, iar oferta tehnica va reprezenta 10%. "Cred ca negocierile se vor axa pe pret si pe contractul de vanzare", a afirmat Bogdan Baltazar, presedintele firmei Baltazar, Bloom&Pirvulescu, care ofera consultanta bancii portugheze in acest proces. Analistii estimeaza ca valoarea tranzactiei ar putea depasi 3 miliarde de euro. Celelalte banci care au depus oferte pentru preluarea BCR au fost Dexia, BNP Paribas, Deutsche Bank, Banca Nationala a Greciei si Banca Intesa.
FT: "BCP este o surpriza"
Potrivit cotidianului britanic Financial Times, BCR este una dintre ultimele banci care va fi privatizata in Europa de Est, regiune unde se asteapta o crestere rapida a cererii de servicii financiare. "Observatorii au fost oarecum surprinsi la aflarea vestii privind cei doi finalisti, in special in ceea ce priveste selectarea BCP, banca cu operatiuni in Polonia si Grecia, dar fara investitii substantiale in regiune", se arata in articolul citat. Pe de alta parte, potrivit FT, Erste a adoptat o strategie agresiva in centrul si estul Europei, detinand cote de piata in Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia si Slovenia. "O victorie in lupta pentru BCR ii va consolida pozitia in regiune si va intari rolul sau de lider regional in randul bancilor comerciale si de retail", comenteaza Financial Times. In plus, cotidianul britanic afirma ca o asemenea victorie va reprofila si apropiata privatizare a CEC, unde Erste se afla intre cele sapte banci ofertante.
Guvernul controleaza, prin intermediul AVAS, 36,88% din capitalul BCR, si are dreptul sa rascumpere, in cadrul procesului de privatizare, participatia de 25% plus doua actiuni detinuta in mod egal de International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), din anul 2003. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri. BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active de 7,3 miliarde de euro la jumatatea acestui an. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.