Presedintele rus, Vladimir Putin, nu este nici pe de parte, desigur, un antimilitarist. Si omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, nu pare sa fie un pacifist. Cu toate acestea, cand vine vorba de relatiile economice dintre tarile pe care le conduc
Presedintele rus, Vladimir Putin, nu este nici pe de parte, desigur, un antimilitarist. Si omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, nu pare sa fie un pacifist. Cu toate acestea, cand vine vorba de relatiile economice dintre tarile pe care le conduc si unul, si celalalt cauta sa evite cuvantul "razboi". Si ei pot fi intelesi pana la un punct. Orice razboi, chit ca-i eliberator sau drept, este in primul rand stricator. Spectrul lui streseaza toata lumea. Iata de ce, probabil, ambii lideri se fac ca ploua.
Daca, insa, privim lucrurile asa cum sunt in realitate, nu cum le prezinta guvernantii, vom constata ca intre Moscova si Chisinau exista, totusi, o stare de beligeranta. Din fericire, ce-i drept, armata rusa inca nu trage in noi. Numai ca razboaiele, precum se stie, nu intotdeauna se poarta cu armele. Ca sa distrugi o tara nu e neaparat nevoie sa arunci bombe asupra ei. Razboaiele psihologice, informationale sau cele economice uneori sunt mai eficiente decat operatiunile militare. Iar pentru Moscova, Chisinaul e un excelent poligon de instructii in materie de razboi comercial. Normal. Rusia este cel mai mare partener economic al Republicii Moldova. Efectele razboiului dezlantuit de Moscova ar putea fi devastatoare pentru o tara fragila precum Republica Moldova. Deocamdata, au fost suspendate doar exporturile de vinuri si produse alimentare. Situatia se va complica in momentul in care Rusia va majora preturile la carburanti.
Cum ai da, gluma se ingroasa. Acest razboi ne trebuia precum chelului tichie de margaritar. Numai ca nu Republica Moldova l-a inceput. Ne-a fost impus. Oricum, acest razboi, ca si oricare altul, de altfel, naste o puzderie de anti-razboinici si defetisti care ne aduc aminte de proverbul stravechi "capul plecat sabia nu-l taie". Acestia dau azi toata vina nu pe Moscova, ci pe conducerea de la Chisinau. Ei considera ca autoritatile moldovene i-au provocat pe rusi sa ne arunce manusa. Mai mult decat atat. Liota de falsi anti-razboinici si defetisti afirma ca inca nu-i tarziu sa ne punem cenusa pe crestet si sa batem in retragere. Cu rusii nu te pui, zic ei. Gheorghe Cozub, presedintele Uniunii Exportatorilor de Vinuri, avertizeaza chiar ca, in cazul in care nu se va obtine anularea embargoului, Republica Moldova va da faliment. Nici mai mult, nici mai putin.
Dar poate ca nici azi nu-i tarziu sa dam inapoi si sa ne impacam cu rusii, asa cum sustin pretinsii pacifisti si defetisti autohtoni? Bineinteles. Inca-i posibil sa ajungem la pace cu rusii. Pentru aceasta este destul ca Voronin sa semneze, totusi, memorandumul Kozak. Sau noul plan rusesc de reglementare transnsitreana. Adica, memorandum Kozak-2. Lichidam Republica Moldova, legitimam Transnistria ca stat independent si intram impreuna cu ea in gubernia ruseasca numita nostalgic "Moldovia". Si va fi din nou bine si la vara cald. Vom manca mici, vom bea coniac KVINT de ziua orasului Tiraspol si vom intona imnul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti. Asta, de fapt, ne propun sa facem pacifistii si defetistii de tot soiul care acuza acum nu Moscova, ci Chisinaul de izbucnirea razboiului comercial. Ei uita, insa, sau se prefac a nu sti ca exista o limita dupa care nu mai poti da inapoi, pentru ca risti sa-ti tai craca de sub picioare.
Republica Moldova nu este singurul stat pe care Kremlinul incearca sa-l gatuie economic. Rusii le-au declarat si balticilor razboi comercial. Numai ca Letoniei, Lituaniei sau Estoniei nici prin cap nu le trece sa incovoaie spinarea si sa-i ceara Moscovei iertare. Pot fi aduse cu duiumul si alte exemple. In a doua jumatate a deceniului trecut, ambasadorul Moscovei la Praga, Nicolai Reabov, care acum, de altfel, e seful misiunii diplomatice rusesti la Chisinau, le-a spus cehilor ca la iarna ar putea sa moara cu totii de frig daca vor intra in NATO. Stiti ce a urmat? Cehii au refuzat sa mai cumpere carburanti din Rusia, preferand sa procure gaze naturale din Norvegia, chit ca cu un pret mai mare.
Or, in fata santajului rusesc, Republica Moldova nu are o alta solutie decat sa se mobilizeze exemplar si sa se racordeze la standardele occidentale de gospodarire. Aceasta cu atat mai mult, cu cat nici nu prea are de ales. Chisinaul nu se poate preda cu arme si bagaje rusilor. In razboiul comercial impus de Moscova, Republica Moldova trebuie sa reziste nu pe cont propriu. In lupta pentru Transnistria a intrat si Occidentul care, dupa cum demonstreaza ultimele evolutii, isi doreste nu numai retragerea trupelor si a arsenalelor rusesti, ci si preluarea controlului asupra complexului militar-industrial de pe malul stang. Chiar daca suntem pe linia intai, fiind expusi pericolelor mai mult decat oricine altul, nu suntem, totusi, singurii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.