Laboratorul Weybridge din Marea Britanie a confirmat prezenta virusului H5N1, inalt patogen, pentru batlanul din judetul Vaslui, diagnosticat cu virusul gripei aviare in data de 21 octombrie a.c., a anuntat un comunicat al Ministerului Agriculturii.<

Laboratorul Weybridge din Marea Britanie a confirmat prezenta virusului H5N1, inalt patogen, pentru batlanul din judetul Vaslui, diagnosticat cu virusul gripei aviare in data de 21 octombrie a.c., a anuntat un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a afirmat, pe data de 22 octombrie 2005, ca acesta este un caz izolat si nu reprezinta un nou focar de gripa aviara, intrucat cea mai apropiata localitate (Falciu) de locul unde a fost gasita pasarea se afla la aproximativ 4 kilometri distanta. Comandamentul Central Antiepizootic a decis totusi intensificarea monitorizarii pasarilor salbatice pe malul Prutului. De asemenea, ieri urma sa aiba loc dezinfectia finala in Maliuc, iar in Ceamurlia de Jos sa se introduca puii santinela - in total, 150 de pui si 30 de gaste. Daca focarul din aceasta localitate a fost stins, urmeaza a se afla peste circa doua saptamani.

1,5 euro, costul unei probe

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a definitivat acum doua zile 427 probe prelevate in intervalul 13.10.2005 - 26.10.2005. Dintre acestea, un numar de 279 de probe au fost analizate virusologic, toate din judetul Tulcea, rezultatele fiind negative. Au mai fost analizate din punct de vedere serologic, 148 probe, din care 10 in judetul Galati, 106 in judetul Braila si 32 in judetul Vaslui. Toate rezultatele sunt negative. Ministerul Agriculturii a mai anuntat ca, incepand de ieri, functioneaza si laboratorul de biologie moleculara din cadrul laboratorului de stat Tulcea. Acesta va putea analiza circa 30 de probe virusologice pe zi. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat recent ca, cel putin pana la sfarsitul anului, se vor recolta si analiza pana la 600 de probe saptamanal, din judetele aflate in zona de supraveghere, respectiv Tulcea, Constanta, Braila, Galati, Calarasi, Ialomita, Iasi, Vaslui si Botosani. In acelasi timp, va creste si numarul testelor realizate la nivelul intregii tari, urmand ca din fiecare sat sa fie prelevate circa 30 de probe, pana la sfarsitul anului. Costul realizarii unei probe, dupa cum a precizat ministrul, este de circa 1,5 euro, iar pana la sfarsitul anului, din zona de risc unu vor fi efectuate circa 60.000 de teste. Luni, reprezentantii pescarilor si ai firmelor de turism sunt invitati sa participe la discutii in Comandamentul Central Antiepizootic.

Ankara suspenda carantina

Autoritatile turce vor ridica, astazi, carantina impusa focarului de gripa aviara de tip H5N1, descoperit la inceputul lunii octombrie in nord-vestul tarii, dar zonele de risc vor fi "strict supravegheate", transmite AFP, citat de Mediafax. "Nu dorim sa punem capat carantinei brusc. Aceasta va fi cu siguranta ridicata la 29 octombrie, dar supravegherea stricta a regiunii va continua pentru o perioada", a declarat Beytullah Okay, directorul adjunct al Departamentului de control al Ministerului Agriculturii. "Dorim sa supraveghem in continuare indeaproape aceasta zona", situata la aproximativ trei kilometri de o rezervatie naturala de pasari, banuita de autoritati ca ar fi la originea transmiterii virusului H5N1, care s-a propagat din Asia, a precizat el. Sub stricta supraveghere vor ramane si alte lacuri si campii din mai multe regiuni, unde se afla colonii de pasari salbatice, a subliniat oficialul, care s-a declarat multumit ca in Turcia nu s-a mai inregistrat un al doilea focar de gripa aviara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.