Virusul gripei aviare H5N1 a fost confirmat si in cazul probelor recoltate de la batlanul din judetul Vaslui, in urma testelor efectuate de specialistii din Marea Britanie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvolt
Virusul gripei aviare H5N1 a fost confirmat si in cazul probelor recoltate de la batlanul din judetul Vaslui, in urma testelor efectuate de specialistii din Marea Britanie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). "Laboratorul Weybridge din Marea Britanie a confirmat in cursul zilei de joi, prezenta virusului H5N1, inalt patogen, la probele prelevate de la batlanul gasit mort din judetul Vaslui", precizeaza comunicatul. Batlanul a fost gasit mort pe malul Prutului, in judetul Vaslui, in aval de podul feroviar care leaga Romania de Republica Moldova, intr-o zona unde nu se afla case. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, Comandamentul Central Antiepizootic a decis intensificarea monitorizarii pasarilor salbatice pe malul Prutului, unde a fost gasita pasarea. Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a analizat in perioada 13-26 octombrie 427 de probe. Dintre acestea, 279 sunt din judetul Tulcea si au fost analizate virusologic, rezultatele fiind negative. De asemenea, au mai fost realizate teste serologice pentru 148 probe, din care 10 in judetul Galati, 106 in judetul Braila si 32 in judetul Vaslui. Toate rezultatele au fost negative. In acelasi timp, incepand de ieri functioneaza laboratorul de biologie moleculara din cadrul laboratorului de stat Tulcea. Tot ieri urma sa fie adusi la Ceamurlia de Jos puii "santinela" - utilizati pentru testarea prezentei virusului, iar la Maliuc - dezinfectia finala. Pana in prezent, au fost confirmate doua focare de gripa aviara in localitatile tulcene Ceamurlia de Jos si Maliuc, unde a fost semnalat virusul H5N1.
Prefectul judetului Vaslui, Ioan Zaharia, a declarat, dupa confirmarea prezentei virusului H5N1 in zona localitatii Bogdanesti-Falciu, ca nu se impun alte masuri in afara celor luate initial, informeaza Rompres. "In urma cu o saptamana, dupa confirmarea prezentei virusului gripei aviare in judetul Vaslui s-au luat masuri pentru a limita eventualitatea raspandirii virusului. Aceste masuri au ramas valabile si acum. In faza initiala am dispus retinerea pasarilor in gospodarii si monitorizarea atenta a pasarilor migratoare. De asemenea, au fost recoltate probe de la 30 de pasari de curte, iar rezultatul a fost negativ", a declarat prefectului Zaharia. Localnicii din zona Falciu, care nu au luat in consideratie avertismentele autoritatilor de a-si tine pasarile inchise in adaposturi, au fost amendati. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.