Aproape 140 de mii de copii din Romania sunt exploatati in fiecare an, iar circa 90 la suta dintre acestia nu mai merg la scoala, potrivit Institutului National de Statistica. Situatia este si mai grava in mediul rural, unde peste doua treimi dintre
Aproape 140 de mii de copii din Romania sunt exploatati in fiecare an, iar circa 90 la suta dintre acestia nu mai merg la scoala, potrivit Institutului National de Statistica. Situatia este si mai grava in mediul rural, unde peste doua treimi dintre copii sunt angrenati intr-o activitate economica.
Potrivit Biroului International al Muncii (BIM), cei mai tineri "angajati" din Romania isi incep activitatea de la 3-4 ani, fie pentru ca pur si simplu nu au ce sa manance, fie pentru ca sunt trimisi la lucru chiar de parinti, ramasi la randul lor fara un loc de munca, sau, mai grav, ajunsi in puscarie. In aceste cazuri, copiii ajung sa fie intretinuti de bunici, care batrani si bolnavi, nu se mai pot ocupa de ei, iar "traiectoria" micutilor ramane aceeasi - strada si munca. Pentru a incerca sa sensibilizeze opinia publica, Biroul International al Muncii a realizat un film - "Vise sfaramate" - care prezinta fenomenul, insa, potrivit responsabililor acestui organism, romanii s-au obisnuit deja cu situatia, iar un minor care spala parbrize la semafor sau cara lazi cu legume in piata nu mai mira pe nimeni.
Conform datelor furnizate de BIM, din zecile de mii de copii exploatati, numai putin peste 1.800 au fost retrasi din "activitate" in ultimii cinci ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.