Dupa cateva zile in care prezenta lor in plen a fost necesara pentru ca noul regulament sa poata fi adoptat, extenuati, parlamentarii au chiulit ieri in masa. Sedinta de plen a fost suspendata din lipsa de cvorum, iar parlamentarii prezenti au refuza
Dupa cateva zile in care prezenta lor in plen a fost necesara pentru ca noul regulament sa poata fi adoptat, extenuati, parlamentarii au chiulit ieri in masa. Sedinta de plen a fost suspendata din lipsa de cvorum, iar parlamentarii prezenti au refuzat sa lucreze in comisii, pe motiv ca aceasta activitate nu a fost prevazuta in programul de lucru al zilei.
Potrivit programului stabilit pentru aceasta saptamana, senatorii trebuiau sa lucreze ieri in plen. Pe ordinea de zi a sedintei se aflau mai multe proiecte de lege, prioritati ale Guvernului sau pentru integrarea in UE, al caror termen de adoptare tacita expira luni.
Dupa apelul nominal facut la inceputul sedintei, presedintele Senatului a constatat ca nu exista cvorum si a hotarat suspendarea lucrarilor. Vacaroiu s-a declarat dezamagit de suspendarea sedintei din lipsa de cvorum si a anuntat ca ii va convoca pe liderii de grup pentru a discuta cu ei aceasta situatie, avand in vedere ca, "totusi, prezenta este obligatorie". Potrivit lui Vacaroiu, in ultimii cinci ani au fost trei situatii in care nu a fost cvorum in sedintele in plen, iar "toate s-au petrecut in ultimele doua luni".
Daca tot au venit la munca, Vacaroiu le-a solicitat celor prezenti sa reia, in comisii, lucrul la proiectul de buget pentru 2006. Senatorii au respins propunerea, motivand ca nu a fost prevazuta in programul de lucru pentru astazi activitatea in comisiile parlamentare. "A ne trimite la lucru in comisii inseamna a modifica programul adoptat de Biroul Permanent al Senatului si aceasta modificare nu poate fi facuta fara aprobarea plenului, care nu este in cvorum si care nu poate vota", a spus senatorul PRM, Liviu Bindea.
Si reprezentantii PSD s-au impotrivit recomandarii presedintelui Vacaroiu de a lucra in comisii. Ei au aratat ca in Senat sunt foarte multe proiecte de lege venite de la Guvern, dar ca lipsesc de la munca reprezentantii puterii, care ar trebui sa le sustina.
In replica, senatorul democrat Radu Berceanu a spus ca Birourile Permanente reunite luni au adoptat acelasi program de lucru la dezbaterea bugetului pentru 2006, ca si cel din 2005. El a explicat ca, asa cum s-a intamplat si anul trecut, pe ordinea de zi sunt prevazute activitati in comisiile parlamentare, iar senatorii ar fi trebuit sa stie acest lucru.
La randul sau, senatorul PD Paula Ivanescu a amintit ca exista o propunere ca senatorilor din provincie care absenteaza sa le fie taiata diurna de deplasare. Ivanescu a recunoscut, totusi, ca de obicei, cei care lipsesc sunt senatorii din Bucuresti, "pentru ca ei au unde sa se duca si ce sa faca in acest timp". "O data cu votarea Statutului deputatilor si senatorilor vom acorda penalizari materiale celor care lipsesc in afara celor opt zile care sunt permise pentru fiecare senator", a adaugat senatorul democrat. Pana atunci, Paula Ivanescu crede ca senatorii vor folosi timpul liber pentru a studia bugetul, care este "o lege destul de grea si voluminoasa si cere mult timp".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.