De dragul integrarii europene, Traian Basescu indulceste tonul la adresa Guvernului. Intr-un interviu acordat BBC, seful statului il lauda acum pe Calin Popescu Tariceanu. Mai mult, desi in vara vorbea de nerespectarea de catre Cabinet a promisiunilo
De dragul integrarii europene, Traian Basescu indulceste tonul la adresa Guvernului. Intr-un interviu acordat BBC, seful statului il lauda acum pe Calin Popescu Tariceanu. Mai mult, desi in vara vorbea de nerespectarea de catre Cabinet a promisiunilor din campania electorala sau de grupurile de interese de la Palatul Victoria, Basescu recunoaste acum ca a vrut demisia Executivului doar pentru a provoca alegeri anticipate.
"Guvernul Tariceanu a reusit sa scoata Romania din groapa in care o bagase PSD-ul. Ineficienta guvernarii lor ne-a adus la un acord cu o clauza de salvgardare extrem de usor de aplicat. Ati vazut ca raportul mentioneaza progresele neprevazut de mari facute de Romania", a afirmat seful statului. El a adaugat ca a dorit demisia Guvernului Tariceanu, nu pentru ca ar fi fost incompetent, ci pentru a se putea organiza alegeri anticipate.
"Momentul optim pentru organizarea alegerilor anticipate s-a pierdut. In acest moment, nimic nu mai poate fi prioritar, nici macar realizarea unei majoritati parlamentare, in raport cu pregatirea in vederea unei bune evaluari in aprilie", a adaugat Basescu.
Totusi, seful statului sustine ca inlocuirea presedintilor PSD ai celor doua Camere ale Parlamentului este normala. Mai ales ca acestia erau singurii demnitari de neclintit din scaune, in conditiile in care pentru presedintele tarii exista o procedura de intrerupere a mandatului.
"Este normal ca majoritatea sa aiba Presedintia celor doua Camere. Sigur, Constitutia prevede un mandat de patru ani pentru presedintii celor doua Camere asa cum spune si un mandat de cinci ani pentru presedintele Romaniei. Dar, asa cum pentru presedintele Romaniei exista procedura de intrerupere a mandatului, prin vointa electoratului, si pentru presedintii celor doua Camere trebuie sa existe procedura de revocare. Ei ar fi singurii care, afirma ei, sunt de neschimbat in tara asta", a explicat Basescu. Presedintele are insa si vesti mai putin bune. Securizarea frontierelor Romaniei impune aplicarea, inainte de 1 ianuarie 2007, a vizelor de calatorie pentru cetatenii Moldovei.
"Vizele vor fi introduse intr-o modalitate asimetrica: cetatenii Romaniei vor calatori fara viza in Republica Moldova, cetatenii Republicii Moldova vor veni cu viza in Romania, dar va trebui sa discutam si la Comisia Europeana, mai ales dupa raportul din aprilie 2006, sa gasim o modalitate de a nu face un calvar intrarea romanilor de peste Prut in Romania", a aratat Traian Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.