Presa din Austria a anuntat ieri ca fiica unui milionar in euro din Romania a fost la un pas de a fi rapita la Viena, acolo unde se afla la studii. Autorul este un fost campion olimpic la patinaj artistic, Wolfgang Schwarz, in varsta de 56 de ani. Co
Presa din Austria a anuntat ieri ca fiica unui milionar in euro din Romania a fost la un pas de a fi rapita la Viena, acolo unde se afla la studii. Autorul este un fost campion olimpic la patinaj artistic, Wolfgang Schwarz, in varsta de 56 de ani. Cotidianul Die Presse preciza ca acesta a incercat sa o rapeasca pe fata celui de-al treilea milionar din Romania, dar planul sau a fost dejucat la timp de oamenii legii din Austria. Politistii nu au dat insa mai multe detalii in legatura cu victima, precizand doar faptul ca tanara are 18 ani si se afla la studii in Viena.
Dupa cum se stie, deja celebrele topuri ce privesc cei mai bogati oameni din Romania ii plaseaza pe pozitia a treia pe fratii Ioan si Viorel Micula. Numai ca acest incident nu are nici o legatura cu cei doi oameni de afaceri, nici unul dintre acestia neavand vreo fata de 18 ani ani care sa se afle la studii in Viena. ZIUA a stat de vorba si cu membri ai Ambasadei Romaniei din Viena care au infirmat faptul ca in acest caz ar fi vorba despre unul dintre milionarii in euro ai Romaniei. "Nici eu nu stiu prea multe, dar va spun sigur ca nu este vorba despre fata vreunui mare milionar din Romania. Pot sa va spun ca tatal este Andrei S., iar fata Andreea S. Politia nu a dat inca mai multe date, caci ancheta e in desfasurare. Sunt ziare care au spus ca e vorba despre mare milionar in euro roman. Unele ziare spun ca este milionar si om politic", ne-a declarat unul dintre angajatii Ambasadei Romaniei din Austria.
Eleva in clasa a XII-a
In realitate este vorba chiar despre un om politic roman. Victima acestei tentative de rapire este Andreea Serban, fiica primarului orasului Slanic Moldova, Andrei Serban. Presedintele PSD-Slanic Moldova, un apropiat al lui Corneliu Iacobov si un personaj poreclit "Austriacul".
Tanara, eleva in clasa a XII-a, se afla de mai multi ani la studii in Viena, locuind intr-o casa inchiriata de la o agentie imobiliara. O vila ce apartinuse fostului campion olimpic la patinaj, Wolfgang Schwarz. Un personaj cunoscut atat in lumea interlopa din Viena, cat si de edilul din Slanic Moldova. Acesta a pus la cale rapirea Andreei in speranta ca va reusi sa castige cateva milioane de euro. A dat insa dovada de un amatorism total, ajungand in cele din urma in arestul Politiei.
Filmul tentativei
ZIUA a reusit sa refaca intregul film al tentativei de rapire. Timp de cateva zile Wolfgang Schwarz a supravegheat atent zona in care locuia Andreea, ajungand sa cunoasca in detaliu programul tinerei. Schwarz si-a dat insa seama ca rapirea nu poate fi realizata de o singura persoana, astfel ca si-a indreptat atentia spre zonele rau famate din Viena cautand ajutoare cu care sa-si puna in aplicare planul si care sa beneficieze apoi de o parte din rascumpararea de trei milioane de euro pe care dorea sa o ceara edilului din Slanic Moldova. Cunoscand "palmaresul" romanilor, fostul campion olimpic a contactat mai multi imigranti din tara noastra ce traiau in suburbiile capitalei Austriei, carora le-a prezentat planul sau. Acestia s-au declarat initial de acord si s-au oferit sa-l ajute pe fostul patinator medaliat cu aur, dupa care sa imparta impreuna prada. Numai ca romanii au fost cei care l-au "infundat" pe Wolfgang Schwarz.
Bilet pentru fata
Cei carora le ceruse ajutorul austriacul campion la jocurile olimpice de la Grenoble din anul 1968, au obtinut toate informatiile dupa care au incercat sa atentioneze victima, careia i-au lasat un bilet in care ii cereau sa fie contactati. Au fost sunati de primarul din Slanic Moldova. Intre unul dintre romanii ce fusesera rugati sa participe la actiunea de rapire si tatal tinerei a avut loc o discutie mai lunga, in care acesta din urma a fost atentionat despre planului lui Schwarz. Andrei Serban le-a cerut sa anunte imediat Politia din Viena si sa le povesteasca exact aceleasi lucruri. Romanii au facut intocmai. Au sesizat Politia din Viena prezentand intregul plan al fostului campion olimpic. In baza acestor informatii, oamenii legii l-au retinut vinerea trecuta pe Wolfgang Schwarz.
Fostul olimpic medaliat cu aur a tinut legatura cu cei pe care ii credea complici punand la cale cel mai mic detaliu in ceea ce priveste rapirea Andreei. Totul trebuia sa fie pus in practica in data de 21 octombrie. Data la care insa Wolfgang Schwarz a fost arestat.
Poveste confirmata de primar
Intreaga poveste a fost confirmata chiar de catre tatal Andreei, primarul din Slanic Moldova, Andrei Serban. "Eu am fata in clasa a doisprezecea la Viena, la studii. Pe Schwarz asta il cunosc de mai mult timp. Ce se intampla? Cand s-a dus fata mea sa invete la Viena eu am inchiriat de la o agentie imobiliara o locuinta. Locuinta ii apartinuse lui Wolfgang Schwarz, care o vanduse. De atunci il cunosc. Eu m-am intalnit cu el atunci cand am inchiriat casa. M-am mai vazut cu el de cateva ori. Il credeam om serios, va dati seama, era un fost campion olimpic la patinaj. Nici prin cap nu-mi trecea ca o sa se intample asa ceva", ne-a declarat edilul Andrei Serban. Acesta ne-a dezvaluit si modul in care a ajuns sa cunoasca ceea ce punea la cale patinatorul medaliat la Olimpiada. "Fata mea s-a trezit cu un bilet de la niste romani care ii cereau sa ii contacteze urgent. Asta am facut. I-am contactat, si ei mi-au spus despre ce e vorba. Mi-au spus vezi ca e unu' Wolfgang Schwarz care vrea sa-ti rapeasca fata. Mi-au zis ca a cautat profesionisti care sa faca acest lucru si ca asa a dat peste ei. Ca i-a rugat sa participe la rapire si ca le va da bani. Cand am aflat le-am zis sa se duca imediat la Politie si sa zica tot ce mi-au zis mie. S-au dus si politistii au facut un flagrant in care l-au prins pe Schwarz. Acum fata mea e in siguranta", ne-a mai spus primarul orasului Slanic Moldova.
"Nu sunt bogat"
Andrei Serban a comentat si informatiile aparute in presa din Austria, conform carora tatal fetei care a fost pe punctul de a fi rapita este unul dintre cei mai bogati oameni din Romania si ca este milionar in euro. "As vrea eu sa am atatia bani si sa fiu milionar in euro. Nu sunt bogat, nu sunt milionar. Probabil ca Schwarz ala a nascocit si lucrul asta. Le-o fi spus ca sunt bogat, ca sunt milionar in euro ca am bani", a mai precizat primarul din Slanic Moldova.
Scenariile presei
Presa din Austria a prezentat pe larg acest caz, cotidienele publicand insa scenarii diferite. Astfel, conform ziarului "O' Nachrichten", Schwarz ar fi avut probleme financiare si ar fi vandut casa unui birou romanesc de avocatura, care ar fi inchiriat-o unui bogat om de afaceri din Romania. In aceasta casa ar fi locuit fiica in varsta de 18 ani a omului de afaceri. Fostul sportiv s-ar fi interesat in lumea interlopa vieneza pentru a gasi o persoana dispusa sa o rapeasca pe tanara. El ar fi gasit un barbat - "un profesionist" din Romania, potrivit "O' Nachrichten", si acesta ar fi promis ca o rapeste pe fata. De fapt, complicele l-ar fi cunoscut pe tatal Andreei si i-ar fi spus ca cineva vrea sa o rapeasca. In momentul in care s-a intalnit cu fostul sportiv pentru a stabili detaliile, "profesionistul" avea montate asupra lui aparatura de ascultare, astfel ca politia a aflat totul despre tentativa si l-a putut prinde pe Schwarz.
In schimb, publicatia austriaca "Heute" prezinta o alta varianta a modului in care ar fi aflat autoritatile despre rapire, precizand ca fostul sportiv ar fi platit 6000 de euro complicilor pentru aceasta incercare si ar fi urmarit sa obtina o rascumparare de trei milioane de euro in schimbul fetei. Astfel, complicii ar fi luat legatura cu redactia unui ziar, iar jurnalistii ar fi fost cei care ar fi anuntat politia.
Tot "Heute" spune ca Schwarz ar fi fost vazut de mai multe ori in preajma casei locuite de potentiala victima.
Varianta autorului
Tentativa de rapire a fost recunoscuta si de Wolfgang Schwarz. Acesta insa a prezentat o varianta putin diferita fata de cea a primarului din Slanic. Astfel, fostul medaliat cu aur de la Grenoble a spus ca el a fost cel contactat pe telefon de catre mai multi infractori care i-au propus sa realizeze o rapire. Wolfgang a respins acuzatiile ca el ar fi fost capul acestei operatiuni.
La randul sau, avocatul ex-campionului olimpic, Herbert Eichenseder, a dorit sa confirme versiunea clientului sau conform caruia toata afacerea ar fi fost pusa la cale de mafioti englezi. Acestia l-ar fi contactat pe fostul sportiv si i-ar fi cerut sa fie intermediar la rapirea fiicei lui Andrei Serban.
Aceasta ipoteza nu a fost insa confirmata de anchetatori. Roland Fruhwirt, de la biroul criminalistic din Viena, a declarat ca, deocamdata, investigatiile sunt in curs de desfasurare, urmand sa fie analizate acum convorbirile de pe telefonul mobil al lui Schwarz. De asemenea, el a precizat ca acest caz a fost foarte complicat intrucat autorii au actionat intr-un mod "diletant".
Condamnat la inchisoare
Cert este insa ca nu e pentru prima data cand fostul patinator are probleme cu legea. Acesta s-a mai aflat in atentia anchetatorilor si judecatorilor pentru cazuri extrem de grave. Astfel, cu doar aproximativ doua saptamani inainte de a ajunge din nou dupa gratii, mai exact in data de 6 octombrie, fostul medaliat de la Grenoble a comparut in fata unui tribunal din Viena, sub acuzatiile de trafic de fiinte umane. Procurorii sustin ca Wolfgang Schwarz ar fi incercat, in primavara anului 2004, sa oblige doua tinere din Lituania, care aveau probleme cu actele, sa se prostitueze.
De asemenea, cu aproximativ trei ani in urma, in 2002, Schwarz a mai fost acuzat ca ar fi transportat in Austria mai multe tinere din Tarile Baltice, pe care le-ar fi obligat sa practice prostitutia in bordelurile din capitala Austriei. Fostul patinator a respins si la acel moment acuzatiile spunand ca a primit bani doar pentru a transporta cu masina niste fete si ca nu stie nimic despre faptul ca acestea ar fi fost obligate sa se prostitueze. Totusi, Wolfgang Schwarz a fost condamnat atunci la un an si jumatate inchisoare, executand doar sase saptamani din aceasta pedeapsa, datorita descoperirii unui cancer de piele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.