Linia de cale ferata ingusta pe care circula celebra garnitura de tren Mocanita a fost scoasa la vanzare in judetul Alba, existand posibilitatea ca traversele de cale ferata sa fie dezafectate in scurt timp si sa ajunga la topit. Presedintele Consili
Linia de cale ferata ingusta pe care circula celebra garnitura de tren Mocanita a fost scoasa la vanzare in judetul Alba, existand posibilitatea ca traversele de cale ferata sa fie dezafectate in scurt timp si sa ajunga la topit. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca toata calea ferata ingusta din judet este scoasa la licitatie din cauza datoriilor pe care le are firma care o administreaza, Societatea de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF), pretul de pornire fiind de 1,56 milioane de lei (15,6 miliarde lei vechi). Dumitrel a mai spus ca "vanzarea ecartamentului ingust incurca planurile CJ Alba, care doreste reintroducerea in circulatie in Apuseni a Mocanitei, in scop turistic". Presedintele CJ Alba sustine ca a atras de nenumarate ori atentia asupra pericolului ca aceasta linie sa fie dezafectata si dusa la topit, pentru ca firma ce urmeaza sa o preia a mai realizat astfel de actiuni in tara. CJ Alba a trimis adrese Presedintiei, Guvernului, Ministerului Transporturilor si Ministerului Justitiei, in care prezenta proiectele sale de dezvoltare turistica si atragea atentia asupra pericolului ca aceste proiecte sa nu se mai poata realiza. "Am realizat toate demersurile legale care ne-au stat in putinta, dar, fiind vorba de o sentinta judecatoreasca, nu ne-am putut opune acestei actiuni de executare. Este vorba de un litigiu intre doua firme si nu puteam practic sa atentam la dreptul de proprietate al unei firme. Pentru ca linia este insa un obiectiv foarte important si foarte vechi, fiind construita in anul 1912, am demarat procedurile de clasificare a sa ca monument istoric. (C.P.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.