Reprezentantii celor cinci confederatii sindicale reprezentative la nivel national si semnatare ale Contractului Colectiv de Munca au anuntat ieri retragerea din Consiliul Economic si Social, acuzand puterea de "nerespectarea dialogului social". Repr
Reprezentantii celor cinci confederatii sindicale reprezentative la nivel national si semnatare ale Contractului Colectiv de Munca au anuntat ieri retragerea din Consiliul Economic si Social, acuzand puterea de "nerespectarea dialogului social". Reprezentantii celor cinci confederatii sindicale au hotarat declansarea actiunilor de protest concomitent cu retragerea reprezentantilor din toate comisiile de dialog social de la nivelul judetelor, ministerelor si Consiliului Economic si Social.
Principalele revendicari sunt: salariul minim pe economie de 430 RON; alocarea in bugetul pe 2006 a fondurilor necesare restructurarii stabilite prin lege, alocare a 6 la suta din PIB pentru invatamant; acordarea de tichete de masa pentru sectorul bugetar (administratie publica, cultura, sanatate, educatie); un fond social de 2,5 la suta; stabilirea unei politici salariale coerente in sectorul bugetar - indexari salariale si cresteri in termeni reali ale salariilor bugetarilor; stoparea scumpirilor la resursele primare.
Sindicalistii mai cer reducerea fiscalitatii pe piata muncii - prin pastrarea raportului: doua treimi angajator - o treime lucrator; crearea autonomiei reale a fondurilor administrative tripartite - sanatate, somaj, pensii; finalizarea modificarilor pachetului legislativ privind relatiile de munca (Legea Contractelor Colective de Munca; Legea Conflictelor de Munca). Pe 3 noiembrie vor avea loc pichetari ale prefecturilor din tara in cascada si pichetarea Parlamentului Romaniei. Pe 4 noiembrie se va organiza la Baia Mare au miting de protest al minerilor, pe 7 noiembrie va fi organizata o greva in sectorul de invatamant, iar pe 8 noiembrie va fi organizat un mare miting de protest la Bucuresti in fata Palatului Parlamentului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.