Rezultate insesizabile dupa expirarea ultimatumului dat de Fisc cluburilor de fotbal pentru plata datoriilor. La conferinta de presa sustinuta de presedintele ANAF, Sebastian Bodu, prin tonul razboinic al declaratiilor nu a putut ascunde faptul ca im

Rezultate insesizabile dupa expirarea ultimatumului dat de Fisc cluburilor de fotbal pentru plata datoriilor. La conferinta de presa sustinuta de presedintele ANAF, Sebastian Bodu, prin tonul razboinic al declaratiilor nu a putut ascunde faptul ca implinirile campaniei de asanare a debitelor din fotbal sunt mici, foarte mici.
"O parte din cluburile de fotbal au inteles ca lucrurile nu mai pot continua asa si trebuie sa plateasca", a afirmat Bodu.

Bodu: Recuperez si ultimul banut

Presedintele ANAF a remarcat comportamentul conducerii cluburilor Dinamo si Rapid. Dinamo a virat in contul trezoreriei statului suma de 22,5 miliarde de lei vechi. Banii reprezinta debite catre bugetul de stat ale Asociatiei Clubul Sportiv FC Dinamo Bucuresti. Mai important este ca gruparea din Stefan cel Mare recunoaste datoriile vechiului club Dinamo. Ce se intampla insa cu ceilalti competitori din Divizia A? Pentru unii, situatia este simpla. Cluburi precum Farul Constanta sau CFR Cluj au datorii mici la bugetul de stat. Restul formatiilor insa se vor confrunta cu o situatie fara precedent. Deja a fost declansata procedura juridica de atragere a raspunderii solidare a noilor cluburi cu fostele grupari omonime.

Patronii de cluburi de fotbal raspund cu averea personala

Desi Bodu a afirma ca "Gigi Becali nu este un caz" si ca reprezinta doar unul dintre alte mii de contribuabili, lucrurile stau putin diferit. Pentru ca acolo unde exista dovezi ca patronii sau conducatorii de cluburi au provocat starea de insolvabilitate a societatilor pe care le-au administrat, se poate pune sechestru asigurator pe averea persoanelor in cauza. Atunci, volens nolens, Becali devine exponential. "Promit ca lucrurile nu se opresc aici", a mai declarat seful ANAF. Ideii presedintelui Ligii de Fotbal, Mitica Dragomir, ca intre activele cluburilor de fotbal vor fi gasite doar autobuze ruginite si bocanci prafuiti, Bodu ii raspunde misterios: "O sa fie o mare surpriza pe ce voi pune sechestru". Pentru moment insa, modalitatea miraculoasa ramane un secret. Toate acestea in contextul in care alianta PNL-PD sustine eforturile Ministerului Finantelor si ale ANAF pentru cresterea incasarilor de taxe si impozite la buget de la toate persoanele juridice si considera ca fotbalul romanesc si in general sportul trebuie sa fie "reglementate" mai bine, din acest punct de vedere.

Executarea silita - o forma de privatizare

"Cumparati un club?", intreba presedintele ANAF. Situatia ar putea sa nu fie chiar departe de adevar si nici amuzanta. Se poate ajunge in situatia unei vanzari a activelor debitorilor la stat in momentul executarii silite. Dar in situatia cluburilor de fotbal se mai afla si companii de stat mamut precum CFR. Fiscul are insa sechestru pana si pe Gara de Nord, afirma Sebastian Bodu.
De o esalonare a datoriilor nici nu poate fi vorba. Legile care permiteau acest lucru au fost abrogate la recomandarile Comisiei Europene pentru ca provocau grave derapaje de la realizarea unui cadru concurential corect.
Ramane o realitate. Fiscul are datoria sa recupereze creantele si se pare ca acest lucru a inceput. Gradul de recuperare a datoriilor fata de stat a crescut cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cluburile de fotbal din Divizia A au de achitat la bugetul general datorii in valoare totala de 1.126.254.970.000 de lei vechi, potrivit unui document prezentat de ANAF, ce reflecta situatia la data de 30 septembrie 2005. Si vor plati, spun reprezentantii administratiei fiscale.

CFR nu stie de sechestrul de pe Gara de Nord

Operatorul national de infrastructura feroviara, CFR SA, nu a primit nici o instiintare de la ANAF, cu privire la instituirea unui sechestru asigurator asupra Garii de Nord, a declarat pentru Rompres directorul general al CFR SA, Traian Preoteasa.
CFR SA este compania cu cele mai mari datorii la bugetul de stat din companiile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor.

Becali: Steaua si-a achitat toate datoriile la buget

Finantatorul Gigi Becali a declarat ca FC Steaua nu mai are nici o datorie, dupa ce marti a platit 150.000 lei noi la bugetul de stat. "Acum am zero datorii la bugetul de stat. Bodu vorbeste despre datoriile vechi, dar sa vedem ce decizie va lua judecatorul. Daca judecatorul spune ca trebuie sa platesc, o voi face, dar sa spuna el, nu Bodu", a spus Gigi Becali.
ANAF a instituit sechestru asigurator asupra averii lui Gigi Becali, ca actionar al Clubului Steaua. ANAF a solicitat raspunderea in solidar a acestuia pentru datoriile clubului catre stat, in valoare de circa 11 milioane de euro. Sechestrul a vizat inclusiv actiunile lui Becali la Clubul Steaua.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.