O firma nemteana care functioneaza doar cu doi angajati a reusit sa dea tepe de aproape 13 miliarde de lei, ne-a informat, ieri, Constantin Nistor, comisarul sef al Garzii Financiare din Piatra Neamt. Potrivit acestuia, societatea Big Wood SRL a obti

O firma nemteana care functioneaza doar cu doi angajati a reusit sa dea tepe de aproape 13 miliarde de lei, ne-a informat, ieri, Constantin Nistor, comisarul sef al Garzii Financiare din Piatra Neamt. Potrivit acestuia, societatea Big Wood SRL a obtinut, folosindu-se de o factura "in rosu", un credit de peste 8 miliarde de lei si, ulterior, in baza alteia pentru "achizitionarea" unui computer, alte 4,5 miliarde de lei.
In urma unui control efectuat la societatea Big Wood SRL din Piatra Neamt, comisarii Garzii Financiare au descoperit ca, folosindu-se de documente fictive, acestia au reusit sa obtina un credit de 4,5 miliarde de lei pentru achizitionarea unui... calculator.
"In luna august, comisarii Garzii Financiare din Constanta au cerut celor din Neamt sa verifice documentele fiscale care au circulat intre societatea Big Wood si o firma constanteana care ar fi dovedit cumpararea asa-zisului calculator. Din verificari am stabilit ca Big Wood a solicitat un credit bancar de 4,5 miliarde de lei, sperand sa il obtina pe baza acestei facturi. Constatand ca fapta face obiectul unui caz penal, am sesizat Inspectoratul Judetean de Politie si Parchetul pentru continuarea cercetarilor", ne-a mai spus Constantin Nistor, precizand ca politistii instrumenteaza un alt caz in care este implicata Big Wood, referitor la un credit de peste 8 miliarde de lei.

Ancheta penala

Luna trecuta, comisarii au finalizat cercetarile si au inaintat politistilor o alta sesizare penala pe numele aceleiasi firme, de data aceasta pentru incalcarea legislatiei fiscale.
Potrivit comisarului-sef Constantin Nistor, firma Big Wood este acuzata ca, anul trecut, a obtinut de la o banca din judet un credit in valoare de peste 8 miliarde folosind un document fiscal stornat ulterior.
"Pentru a primi creditul, administratorul firmei a prezentat bancherilor o factura fiscala care dovedea ca societatea are de plata catre firma Total Trading Management SRL din Giurgiu o suma apropiata de valoarea creditului cerut pentru mai multe tranzactii cu material lemnos. Big Wood a primit creditul, iar banii i-a virat in contul debitorului. Numai ca, dupa ce a obtinut banii, firma pietreana a anulat factura. Avand in vedere ca acest lucru este considerat infractiune, am sesizat Politia si Parchetul", ne-a mai spus Constantin Nistor.
Contactat telefonic, comisarul Ioan Panzariu, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Neamt, ne-a declarat ca ancheta in acest caz este in faza incipienta. "Luna trecuta am primit sesizarea Garzii Financiare potrivit careia firma Big Wood a efectuat mai multe achizitii, frauda fiind de peste 8 miliarde de lei. Pentru ca in sesizare se facea referire la infractiuni stipulate in Legea 78/2000, dosarul a fost trimis initial Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau, pentru a stabili de competenta cui este solutionarea acestuia. In urma cu doua saptamani, am reprimit dosarul, procurorii stabilind ca infractiunile savarsite sunt inselaciune si evaziune fiscala. Deocamdata nu va pot da mai multe detalii, pentru ca ancheta este in faza preliminara", ne-a informat comisarul Panzariu.

Agatati de Zona Libera Giurgiu

Societatea Big Wood a fost infiintata la data de 22 noiembrie 2002, iar obiectul de activitate este comercializarea si prelucrarea materialului lemnos.
Inregistrata la Registrul Comertului sub numarul J27/658/2002 si avand codul unic de identificare 14696892, Big Wood are, potrivit datelor inregistrate la Ministerul Finantelor, doar doi angajati, un profit net de 65,8 milioane de lei in 2004 si o pierdere neta, in 2002, de aproape 800 de milioane de lei. "Societatea din Piatra Neamt face parte dintr-un grup de 7-8 firme care au sediul in special in Zona Libera Giurgiu, zona in care toate tranzactiile comerciale sunt scutite de taxe vamale si de impozite, dar si in Bucuresti si Constanta. Patronii Big Wood sunt din Bucuresti si au doar un administrator din judet.
Noi am trimis comunicari si Garzii Financiare Bucuresti, si la Constanta, in vederea verificarii intregului lant de firme, pentru ca se pare ca ar fi mai multe incalcari ale legii in intreg grupul de firme. De multe ori documentele fiscale sunt plimbate intre acesti agenti economici pentru a li se pierde urma, iar toate aceste subterfugii sunt utilizate doar in cazul ilegalitatilor", ne-a mai spus comisarul sef, Constantin Nistor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.