Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, cel care in urma cu cateva zile declara ca ''poate fi vinovat de un singur lucru - de prea multa transparenta'', prefera, de fapt, sa fie cat mai discret in ceea ce priveste organizarea licitatiei pentru achiziti
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, cel care in urma cu cateva zile declara ca ''poate fi vinovat de un singur lucru - de prea multa transparenta'', prefera, de fapt, sa fie cat mai discret in ceea ce priveste organizarea licitatiei pentru achizitionarea dozelor de vaccin antigripal destinate grupelor cu risc, precum varstnici, copii si bolnavi cronici. ''Conform normelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aceasta licitatie trebuia organizata pana la data de 15 octombrie a.c., avand in vedere ca programul de vaccinare gratuita trebuie sa se desfasoare in perioada 15 octombrie - 20 decembrie a.c. Multi vor spune ca mai este timp pana la 20 decembrie a.c. pentru ca varstnicii, copiii si bolnavii cronici sa fie vaccinati in cadrul acestui program, insa intrebarea care se pune este: Ministerul Sanatatii (MS) va mai avea ce cumpara in aceasta perioada avand in vedere si cererea de vaccin antigripal din celelalte tari europene? Daca, in aceste conditii, vor exista totusi participanti la licitatie, la ce preturi va achizitiona MS aceste doze? Cu siguranta la preturi foarte mari...'', ne-a declarat fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Branzan. Dupa numirea la conducerea MS, Eugen Nicolaescu a declarat ca pentru achizitionarea vaccinului antigripal va organiza ''licitatie internationala'' si ca vaccinarea va incepe dupa data de 1 octombrie a.c.. In perioada 12-15 septembrie a.c., la Bucuresti, s-a desfasurat a 55-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al OMS, unde expertii au discutat si despre riscul aparitiei unor cazuri de gripa aviara la pasari si oameni. La vremea respectiva, Nicolaescu a precizat ca ''nu exista riscul aparitiei unor focare de gripa aviara in Romania''. Mai mult, nu a mai pomenit nimic despre organizarea licitatiei pentru achizitionarea vaccinului antigripal. Odata cu aparitia cazurilor de gripa aviara la pasari, in Ceamurlia de Jos, ministrul Nicolaescu si-a reamintit ca trebuie sa organizeze licitatia, de aceasta data spunand ca va fi ''licitatie publica'' si ca toate amanuntele legate de aceasta vor fi oferite opiniei publice dupa incheierea licitatiei.
O parte dintre cele 500.000 de doze produse si achizitionate din timp de la Institutul Cantacuzino au fost trimise in zonele cu risc de aparitie a gripei aviare la pasari sau om pentru vaccinarea gratuita a populatiei. ''La inceputul lunii noiembrie licitatia pentru achizitionarea a inca 1,5 milioane de doze de vaccin va fi finalizata si dozele de vaccin vor fi distribuite catre medicii de familie astfel incat vaccinarea sa fie realizata in termenul prevazut de specialisti si la preturile care vor fi stabilite transparent printr-o licitatie corecta. In prezent, licitatia se afla in curs de desfasurare si este in faza de depunere a ofertelor'', a afirmat ministrul Sanatatii in data de 19 octombrie a.c., adica la sase zile (n.r. 13 octombrie a.c) dupa publicarea in Monitorul Oficial a anuntului de organizare a licitatiei. In rest, acesta nu a mai dat nici o informatie pe aceasta tema.
Fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Branzan este de parere ca ministrul Nicolaescu nu spune prea multe, deocamdata, despre organizarea licitatiei ''avand in vedere ca este posibil ca MS sa nu mai aiba acum de unde achizitiona aceste doze in conditiile cererilor mari de vaccin din celelalte tari europene''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.