Ofiterii de la Investigarea Fraudelor din cadrul IGP au inaintat Parchetului General dosarul penal privind rambursarea abuziva, de catre fosta conducere a Companiei Nationale de Cai Ferate, printre care si Mihai Necolaiciuc, a unui credit de 134,5 mi
Ofiterii de la Investigarea Fraudelor din cadrul IGP au inaintat Parchetului General dosarul penal privind rambursarea abuziva, de catre fosta conducere a Companiei Nationale de Cai Ferate, printre care si Mihai Necolaiciuc, a unui credit de 134,5 miliarde de lei, contractat in 2002 de Societatea de Administrare Active Feroviare SAAF SA de la o banca comerciala.
In urma verificarilor, ofiterii au stabilit ca, la data de 18 februarie 2002, intre banca respectiva (cedent), CNCF CFR SA (cesionar) si SAAF SA (debitor) s-a semnat un contract de cesiune prin care banca ceda CFR drepturile si obligatiile rezultate din contractul de credit si contractele de garantie aferente, CFR obligandu-se sa achite bancii debitul SAAF.
Prin preluarea creantei, CFR a incalcat legea, avand in vedere ca n-a beneficiat de profit, iar contractul de cesiune a fost semnat de conducerea CNCF fara aprobarea Consiliului de Administratie. Ulterior, in scopul realizarii creantei fata de SAAF, conducerea CNCF a acceptat preluarea unui numar de vagoane de calatorie functionale. Desi acestea n-au fost niciodata inregistrate in evidentele CFR, apartinand scriptic SAAF, fosta conducere le-a vandut ca fier vechi. Totodata, plata debitului cedat, in valoare de 134,5 miliarde lei, a fost dispusa de catre fosta conducere a CNCF din fonduri alocate de catre Banca Europeana de Investitii, in urma contractarii unui imprumut extern de catre Ministerul Transporturilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.