Afacerea Solventul este inca departe de a se fi limpezit. Licitatia organizata in data de 1 septembrie, care a dat castig de cauza VGB-ului fratilor Iancu, prevedea achitarea integrala a sumei de 21 de milioane de euro, pana la data de 23 septembr
Afacerea Solventul este inca departe de a se fi limpezit. Licitatia organizata in data de 1 septembrie, care a dat castig de cauza VGB-ului fratilor Iancu, prevedea achitarea integrala a sumei de 21 de milioane de euro, pana la data de 23 septembrie. Acest lucru nu s-a intamplat nici pana astazi.
Un drept la replica
In urma informatiilor publicate in numarul de luni al ziarului ZIUA, in articolul intitulat "Solventul luat cu japca", judecatorul sindic de pe langa Tribunalul Alba, Mircea Noslacan, a tinut sa ne raspunda cu un drept la replica. "Afirmatia potrivit careia Curtea de Apel Alba Iulia nu a anulat licitatia este nereala, pe de o parte intrucat, potrivit legii, nu poate judeca o atare cerere in prima instanta, iar pe de alta parte, judecatorul sindic care functioneaza in cadrul Tribunalului Alba nu a fost sesizat cu o astfel de cerere," se spune in dreptul la replica, care vrea parca sa accentueze buna "colaborare" intre Justitie si fratii Iancu. Nimic mai neadevarat.
Frank Invest se opune
In data de 28 septembrie 2005, compania Frank Invest SRL a trimis catre tribunal si catre Ferm Consult SA Timisoara, lichidatorul judiciar al Solventul, o Opozitie la incheierea contractului de vanzare-cumparare. "Mentionam faptul ca am participat in calitate de supraofertant la vanzarea prin negociere directa a bunurilor imobile si mobile ale debitoarei Solventul SA. Supraoferta noastra a fost inregistrata in termen legal", se scrie in Opozitie. "La data de 1 septembrie, lichidatorul judiciar a constatat ca supraoferta cea mai mare a fost facuta de VGB Invest si a comunicat aceasta selectie ofertantului selectat initial Valkiria Invest". Potrivit dispozitiilor Art. 7.5 din Caietul de Sarcini, promitentul castigator avea posibilitatea ca in termen de cinci zile sa egaleze supraoferta. Acest lucru nu s-a intamplat. Conform Art. 6.1 "plata trebuia efectuata integral cu respectarea prevederilor legale sau, in cel mai rau caz, daca solicita comisia de negociere, se putea prelungi termenul de plata cu 15 zile calendaristice de la data finalizarii negocierii directe".
Judecatorul sindic accepta incalcarea legii
VGB Invest "si-a luat angajamentul sa achite integral pretul in conformitate cu prevederile Caietului de Sarcini si regulamentului de organizare a negocierilor directe". Cu toate aceste, dupa cum recunoaste si judecatorul sindic, "VGB a cerut reesalonarea la plata, pana cel tarziu in 22 noiembrie, a diferentei de pret de 42.675.183,18 RON, fata de 23.835.020,36 RON, cat a platit pana acum". Deci o incalcare clara a legislatiei care totusi a fost admisa de judecatorul sindic, care a fixat la data de 27 octombrie judecarea acestei cereri. Chiar prin fixarea acestui termen s-a acceptat, in virtutea prieteniei dintre judecator si fratii Iancu (pe care acesta vrea cu orice pret sa o nege), o prelungire de plata de peste o luna, incalcand prevederile Caietului de Sarcini. "VBG Invest nu si-a indeplinit aceasta obligatie si cerem sa fie aplicate Art. 6.6 si 7.6 din Caietul de Sarcini. Noi suntem interesati in achizitionarea acestui obiectiv, pentru a-l repune in functiune si avem bonitatea financiara de a achita pretul asumat prin ofera", spun cei de la Frank Invest.
VGB are o "enclava" obtinuta ilegal in Solventul
Tot pe baza de "prietenii", fratii Iancu au reusit sa puna laba pe o cladire din incinta Solventul apartinand firmei elvetiene Genetim Chemical Research Institute. Societatea elvetiana a fost supusa ilegal unei executari silite pentru o pretinsa datorie la Banca Transilvania, sucursala Timisoara. "In cardasie cu fostul directori la sucursalei, Grecu si cu executorul judecatoresc Opritescu, VGB a reusit sa cumpere un imobil ce a devenit o enclava VGB in cadrul Solventul, ce cuprinde o cladire cu doua nivele, cu dotari specifice unei activitati de cercetare", ne-a declarat un reprezentant al firmei elvetiene. Procesul dintre Genetim Chemical Research Institute si VGB se afla pe rol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.