Solicitate cu mare tam-tam in urma cu doua luni, de catre ministrul Justitiei si presedintele CSM, se pare ca numele magistratilor care au facut parte sau au colaborat cu serviciile secrete nu vor fi cunoscute niciodata. Aceasta este concluzia pe car

Solicitate cu mare tam-tam in urma cu doua luni, de catre ministrul Justitiei si presedintele CSM, se pare ca numele magistratilor care au facut parte sau au colaborat cu serviciile secrete nu vor fi cunoscute niciodata. Aceasta este concluzia pe care o putem trage avand in vedere ca au trecut deja 18 zile de cand CNSAS a primit declaratiile pe proprie raspundere ale procurorilor si judecatorilor, iar termenul prin care erau obligati, conform legii, sa raspunda CSM era de 15 zile.
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Cristina Lita, ne-a declarat ca, la data de 7 octombrie, au fost centralizate si trimise Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) 6.000 de declaratii pe proprie raspundere ale procurorilor si judecatorilor privind apartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate de dinainte de 1990.
Conform prevederilor Legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, CNSAS are obligatia de a verifica aceste declaratii si de a raspunde CSM in termen de 15 zile de la solicitare.
Numai ca acest lucru nu s-a intamplat, Consiliul Superior al Magistraturii neprimind, pana ieri, nici un raspuns.

Balbaieli la arhive

Mergand pe "traseul" declaratiilor, am aflat ca acestea s-au impotmolit la CNSAS. Directorul Directiei de Relatii Publice din cadrul institutiei, Carmen Pescaru, ne-a informat ca "s-au trimis declaratiile individuale", dar "o parte dintre ele sunt incomplete" si "nu pot fi verificate". "Declaratiile trebuie trimise Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului Arhive si Documentare Militara din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Or, o parte dintre acestea sunt incomplete, nefiind mentionat decat numele si prenumele, nu si data si locul nasterii si prenumele parintilor. Noi nu putem cere SRI sa verifice o declaratie semnata de un anume Popescu Vasile... In urma cu doua saptamani am trimis CSM si Ministerului Justitiei o adresa prin care anuntam acest lucru si de-abia ieri (luni - n.n.) am primit o discheta cu date ceva mai complete", ne-a declarat Pescaru.
Intrebata cate dintre declaratiile "bune" au verificat, Carmen Pescaru ne-a precizat ca "s-a trimis in lucru o prima transa cu date complete de identificare", dar ca "in proportie de 90 la suta, declaratiile nu erau complete", asa ca "nu aveau ce sa verifice". "Probabil, in cateva zile vom da rezultatele", a incheiat conciliant Carmen Pescaru.

CNSAS a solicitat date neprevazute de lege

In replica, purtatorul de cuvant al CSM ne-a spus ca solicitarea CNSAS a fost facuta de curand si ca datele cerute suplimentar nu erau prevazute de lege. "Asa cum am mai spus, la data de 7 octombrie au fost transmise declaratiile pe proprie raspundere ale procurorilor si judecatorilor privind apartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, de dinainte de 1990, iar la solicitarea recenta a CNSAS, am centralizat si transmis, luni, cateva date suplimentare, care nu erau prevazute de lege", a afirmat Cristina Lita.
Amintim ca, potrivit declaratiilor Monicai Macovei din data de 19 septembrie, "noile prevederi ale Legilor 303/2004 si 317/2004, modificate prin Legea 247/2005, care se refera la declaratiile pe propria raspundere privind colaborarea cu serviciile de informatii de dinainte de 1990, nu lasa loc interpretarilor".
Art. 8, alin. 4, lit. d din Legea 317/2004, modificata prin Legea 247/2005, stipuleaza obligatia candidatilor pentru un post in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii de a depune o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici nu au colaborat cu acestea.
In privinta respectarii conditiilor de promovare, art. 48 din Legea 303/2004, modificata prin Legea 247/2005, prevede la alin. 11 ca "judecatorii care participa la concurs sau examen, precum si cei propusi pentru o functie de conducere sunt obligati sa dea o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici nu au colaborat cu acestea".
De asemenea, alin. 10 prevede ca nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, iar alin. 12 stabileste ca CNSAS "verifica si comunica, in termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, daca judecatorul a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau a colaborat cu acestea".
Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplica in mod corespunzator in cazul candidatilor la un post de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In ceea ce priveste declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca judecatorii si procurorii nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, ministrul Justitiei preciza ca motivatia acestei interdictii este eliminarea din sistemul judiciar a celor care desfasoara astfel de activitati, ca o conditie a independentei procurorilor si judecatorilor.

SRI nu poate preciza numarul cererilor primite

Intrebati cate solicitari de verificare a declaratiilor magistratilor au primit de la CNSAS si cand, reprezentantii Biroului de presa al Serviciului Roman de Informatii ne-au raspuns: "SRI primeste, saptamanal, astfel de cereri de verificare din partea CNSAS, dar in acestea nu se precizeaza functia persoanelor respective si, ca atare, nu se poate pronunta in aceasta problema".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.