Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu ''ori este rau intentionat, ori este rau'', sunt de parere reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania. Aceasta declaratie vine dupa ce ministrul Nicolaescu afirma, la sfarsitul saptamanii trecute, ca ''in
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu ''ori este rau intentionat, ori este rau'', sunt de parere reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania. Aceasta declaratie vine dupa ce ministrul Nicolaescu afirma, la sfarsitul saptamanii trecute, ca ''in doar trei judete, preturile la medicamente au scazut asa cum este prevazut in ordinul privind ajustarea preturilor la medicamentele de uz uman''.
Acest ordin a intrat in vigoare la data de 16 septembrie a.c., astfel ca ''toate farmaciile au avut obligatia de a micsora preturile de raft ale medicamentelor''. La vremea respectiva, ministrul Sanatatii a explicat ca ''este vorba despre medicamentele din productia interna si cele din import, care se gasesc in Catalogul National al Preturilor Medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania.
Masura se aplica numai medicamentelor care se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala, nu si celor care se pot elibera fara reteta - spre exemplu, algocalmin si paracetamol. Conform noului act normativ, pretul de raft al acestor medicamente va scadea cu 7 pana la 11 la suta, ca urmare a micsorarii adaosurilor comerciale si a taxelor de importator''.
Tot atunci, Nicolaescu a anuntat ca reprezentantii Garzii Financiare vor controla daca farmaciile respecta reglementarile privind scaderea pretului la medicamente, iar rezultatele controalelor efectuate ''vor fi prezentate si Ministerului Sanatatii pentru a fi luate masurile legale necesare''.
La aproape o luna dupa inceperea verificarilor, ministrul Nicolaescu sustine ca a primit de la Garda Financiara un raport din care reiese ca doar in trei judete farmaciile au respectat ordinul privind ajustarea preturilor la medicamente. Farmacistii sustin, insa, ca ordinul a fost respectat.
''Noi lucram, informatizat, pe baza dischetelor pe care le primim de la casele judetene de asigurari de sanatate si pe care nu le putem modifica. Ele contin preturile tuturor medicamentelor din Catalogul National'', ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania. La randul sau, presedintele Colegiului, Dumitru Lupuliasa spune ca, prin declaratia facuta, ministrul Nicolaescu dovedeste ''ca nu cunoaste modul de eliberare a retetelor. Inainte de intrarea in vigoare a ordinului, noi am primit de la casele judetene dischetele.
Daca din ziua in care a intrat in vigoare ordinul, noi am fi eliberat medicamentele de pe retete la pretul anterior, casele judetene ne-ar refuza aceste retete in momentul decontarii. Garda Financiara a dat amenzi pentru orice altceva, dar nu pentru nerespectarea acestui ordin. Unii farmacisti au primit amenzi chiar si din cauza ca nu au facut in scris inventarierea. Dar daca avem calculatoare, de ce mai trebuie sa facem si in scris inventarierea?''.
Surse autorizate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ne-au confirmat faptul ca toate casele judetene au pus din timp la dispozitia farmaciilor dischetele cu softul reactualizat si ca ''farmacistii nu au posibilitatea de a folosi doua softuri in acelasi timp, deci nu prea aveau cum sa nu respecte ordinul''. Mai mult, ''cati farmacisti ar fi riscat sa nu respecte acest ordin stiind ca sanctiunile pot ajunge pana la rezilierea de catre casele judetene a contractelor incheiate cu ei?''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.