Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) sustine ca academicienii Nicolae Manolescu si Eugen Simion blocheaza nejustificat introducerea noilor criterii de promovare profesionala in invatamantul superior, se arata intr-un comunicat al MEdC. Aceste cr
Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) sustine ca academicienii Nicolae Manolescu si Eugen Simion blocheaza nejustificat introducerea noilor criterii de promovare profesionala in invatamantul superior, se arata intr-un comunicat al MEdC. Aceste criterii de promovare in posturile de profesor universitar conducator de doctorat, conferentiar, cercetator stiintific gradul I si cercetator stiintific gradul II, stabilite prin ordine ale ministrului, impun, ca o cerinta esentiala, relevanta internationala a contributiilor stiintifice. Potrivit MEdC, Romania ocupa ultimul loc intr-un clasament intocmit la nivelul Europei si al SUA in ceea ce priveste numarul de patente stiintifice raportate la 1.000.000 de locuitori (locul 36 din 36) si penultimul loc (35 din 36) in privinta numarului de publicatii stiintifice raportate la un 1.000.000 de locuitori. Ministrul Miclea a aprobat noile criterii de evaluare, aplicabile pentru concursurile declansate incepand cu luna noiembrie a anului universitar 2005-2006. Potrivit acestora, functia de profesor universitar se poate ocupa numai daca un candidat la acest titlu are prestigiu international exprimat printr-un grant castigat prin competitie internationala si studii cuprinse in bazele de date internationale. De asemenea, in evaluarea activitatii didactice sunt luate in considerare si evaluarile din partea studentilor, iar dobandirea calitatii de profesor universitar inseamna, automat, dobandirea dreptului de conducere de doctorat, dupa modelul american. Exercitarea acestui drept se face numai cata vreme un profesor universitar este angajat sau asociat al unei institutii acreditate pentru programe de doctorat. "Ministerul Educatiei si Cercetarii si ministrul Mircea Miclea nu vor renunta, in nici un caz, la promovarea acestor criterii de relevanta internationala", se arata in finalul comunicatului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.