Intr-un interviu acordat recent cotidianului The Times, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a atras atentia ca Europa risca sa nu ajunga ''nimic'' daca nu va adopta de urgenta masurile necesare preintampinarii efectelor globali

Intr-un interviu acordat recent cotidianului The Times, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a atras atentia ca Europa risca sa nu ajunga ''nimic'' daca nu va adopta de urgenta masurile necesare preintampinarii efectelor globalizarii, ale protectionismului economic si ale xenofobiei. Barroso a facut apel la toate popoarele "civilizate si rationale" sa lupte impotriva populismului care se opune pietei libere si sa accepte globalizarea, mai degraba decat sa transforme Europa intr-o fortareata.
Cu ocazia summit-ului care se va desfasura joi la Hampton Court, in apropiere de Londra, Barroso a anuntat prezentarea unui document oficial, pe care l-a descris ca o ''chemare la desteptare'': ''Daca semnalul pe care li-l dam copiilor nostri este protejati-va (ascundeti-va, fiindca este vorba de globalizare, rezistati), atunci noi nu vom mai fi nimic'', a declarat acesta. In acest fel, Barroso tine, pe de o parte, sa impartaseasca proiectul lui Blair de restructurare a Europei, iar pe de alta parte sa sublinieze imposibilitatea stabilirii unui buget pentru forma actuala a prioritatilor europene, inaintea publicarii deciziilor oficiale, referitoare la negocierile din cadrul OMC. Barroso a insistat ca Uniunea Europeana este capabila sa infrunte procesul globalizarii.
"Avem resursele, avem inteligenta, capacitatea critica, civilizatia, istoria, resursele umane, intelectuale si culturale. Putem sa ii facem fata", a spus el. In ultima vreme, Franta a lansat o multime de atacuri la adresa politicii Comisiei Europene de deschidere a pietelor agricole; Franta si Italia au determinat Comisia sa stabileasca limitari la importurile de textile chineze; Franta si Spania au incercat sa blocheze discutiile privind taierea subventiilor agricole; Franta si Germania au torpilat si ideea deschiderii pietelor europene pentru servicii; presedintele Chirac a denuntat ''neo-liberalismul'' ca pe un ''nou comunism'': In felul acesta Barroso isi argumenteaza teza potrivit careia "exista un oarecare populism din partea dreptei sau stangii. Deoarece acesta se opune pietei libere, a institutiilor pe care le-am creat, valorilor - toleranta, de exemplu - pentru ca intervine si un fel de xenofobie", referindu-se la unii lideri europeni, inclusiv la presedintele francez, Jacques Chirac. Desi Franta a fost vizata direct de aceste afirmatii, presedintele Comisiei Europene a insistat ca aceasta problema este raspandita la nivel european. In schimb, Barroso a sustinut comertul liber promovat de Marea Britanie, facand apel la un efort sustinut in scopul de a convinge populatia de oportunitatile oferite de mondializare. "Cred ca indiferent daca sunteti de dreapta sau de stanga, din Europa continentala sau din Marea Britanie, toate popoarele civilizate din Europa ar trebui sa aiba o etica a responsabilitatii pentru a explica lucrurile cu care ne confruntam", a adaugat el. Barroso crede ca mondializarea poate da un nou sens Uniunii Europene, diferit de acela de a preveni invadarea Frantei de catre Germania si care nu mai este relevant pentru cetateniii europeni. UE ar trebui sa ofere, in viziunea lui Barroso, o garantie a stabilitatii intr-o epoca a mondializarii rapide, avand in vedere ca este pentru prima data cand cei 25 de membri "traiesc in pace".

Noii membri UE vor insa mai intai bugetul

Intentia lui Tony Blair de a organiza un summit in aceasta saptamana, la Hampton Court, asupra reformelor sociale si structurale care trebuie adoptate in Uniunea Europeana, pentru a face fata globalizarii, a fost primita cu critici virulente de catre noii membri ai Uniunii. Liderii tarilor fost comuniste au tinut sa sublinieze ca nu doresc cu nici un pret o amanare pana in decembrie a discutarii bugetului si ca au nevoie de o solutie urgenta in aceasta privinta, se arata intr-un material realizat de cotidianul britanic The Guardian. Artis Pabriks, ministrul de Externe al Letoniei, a avertizat in acest sens ca noii membri nu vor putea implementa reformele prevazute de politica agricola comuna daca nu va exista o decizie asupra fondurilor disponibile. ''Suntem un nou stat, avem nevoie de un nou buget'', a declarat acesta. ''Nu ne place prea mult aceasta situatie. Toate problemele vin dinspre vechii membri, iar nu dinspre cei noi'', a completat Pabriks. Si comisarul european al Poloniei, Danuta Hubner, a pastrat acelasi ton ca reprezentantul Letoniei, declarandu-se ingrijorata de intarzierea nepermisa in materie de buget. ''Teama Comisiei este ca timpul zboara. As vrea sa vad ca acest summit va aduce o contributie la stabilirea bugetului pe 2007-2013'', a spus aceasta.
Potrivit presei britanice, insa, problematica esentiala a noului summit va fi cea a reducerii subventiilor agricole, ca raspuns la negocierile din sanul OMC, care cere o solutie definitiva in cel mult zece zile. In prezent, negocierile din cadrul OMC au infierbantat spiritele europene, creand o adevarata ruptura intre Paris, care nu accepta noile conditii, si comisarul european al Comertului, Peter Mandelson, care s-a aratat gata de noi concesii fata de membrii OMC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.