In ciuda faptului ca sunt anchetate de politisti si procurori, persoanele aflate la conducerea Delphin International isi vad nestingherite de treaba pagubindu-i cu mii de euro pe romanii care cred in "calea succesului". Batand tara in lung si-n lat,

In ciuda faptului ca sunt anchetate de politisti si procurori, persoanele aflate la conducerea Delphin International isi vad nestingherite de treaba pagubindu-i cu mii de euro pe romanii care cred in "calea succesului". Batand tara in lung si-n lat, dupa ce au racolat tot ce se putea din Ardeal si Moldova, "capii" Delphinului au ajuns in Arges si chiar pe Litoral, existand informatii ca ar fi trecut Prutul pentru a-si gasi noi adepti in Chisinau.
Satui sa tot astepte ca institutiile abilitate ale statului sa stopeze o data acest joc, cativa cititori ne-au trimis e-mail-uri prin care ne cer ajutorul. Oamenii se plang ca, folosind aceleasi metode de indobitocire descrise deja de presa, organizatorii Delphinului isi continua nestingheriti activitatea.
"Va rugam sa transmiteti un semnal de alarma prin intermediul ziarului dvs., pana aceasta escrocherie nu face victime si in Pitesti, la fel ca si in Ardeal, unde se pare ca au fost cateva mii de pagubiti", se arata intr-unul dintre mail-uri.
Asa cum am mai scris, avand in vedere ca paguba estimata de anchetatorii timisoreni, cei care au strans probe din Moldova si Ardeal, era la inceputul lunii iulie de peste un milion de euro, existand indicii de spalare de bani si evaziune fiscala, dosarul a fost trimis Directiei de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului din cadrul Ministerului Public din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere ca prejudiciul creat prin acest joc piramidal depaseste un milion de euro.
La timpul respectiv, seful DIICOT Timisoara, procurorul Mircea Andres, ne-a declarat ca dosarul "Delphinul", in care sunt cercetate sase persoane din structura centrala a acestui joc piramidal a plecat catre Ministerul Public, in luna mai, sub numarul 4/D/P/2005.
Ancheta in acest caz a fost demarata la mai toate inspectoratele judetene din Moldova si Ardeal, in urma unor informatii potrivit carora in aceste zone s-ar desfasura jocuri de tipul Caritasului, Gerald sau FNI.
Pe acorduri muzicale "mobilizatoare", asemanatoare celor de indobitocire folosite de guru Bivolaru, firma "Delphin International" isi racola adeptii in carciumi si restaurante, promitandu-le "raiul pe pamant" prin inmultirea substantiala a veniturilor. Dovada "indobitocirii" membrilor o reprezinta chiar faptul ca oameni cu dare de mana (avand in vedere ca inscrierea in joc presupune achitarea a peste 2.000 de euro) au acceptat sa semneze o "clauza secreta" potrivit careia, in cazul in care vor anunta autoritatile despre aceste inselatorii, vor plati despagubiri de patru ori mai mari decat au depus.

Evitati-i

Infiintat in 2002 in Campulung Moldovenesc (Suceava), Delphin International si-a intins tentaculele in Arad, Timisoara, Iasi, prinzand la sfarsitul anului trecut si judetul Neamt. Din informatiile pe care le detinem se pare ca jocul a ajuns recent in Arges, pe Litoral, si chiar la Chisinau.
Pentru inscrierea in joc, participantii trebuie sa plateasca suma de 2.290 de euro si sa cumpere patru volume numite sugestiv "Calea Succesului" (contra infimei sume de zece euro), angajandu-se ca vor racola si alti clienti. Pentru fiecare client "convins", "primul delfin" primeste 540 de euro si cate 360 euro pentru fiecare persoana nou racolata de acesta din urma.
"Reusita" continuitatii jocului este, potrivit anchetatorilor, indoctrinarea cu lozinci de genul "circuitul financiar continua la nesfarsit si va asigura fericirea vesnica". Amestecul muzicii subliminale cu atmosfera destinsa a locurilor unde se tineau "intrunirile", de cele mai multe ori restaurante, si discursurile mobilizatoare ii indobitoceau pur si simplu pe creduli.
Mai mult, potrivit unei clauze stipulate in contractul pe care trebuiau sa-l semneze ultimii racolati, in cazul in care participantul ar fi furnizat informatii despre joc Garzii Financiare sau Politiei, se obliga la plata unor "despagubiri" de 10.000 de euro catre "Delphin International". La intalnirile "delfinilor" tinuta este obligatorie. Dupa ce se intra in locul ales pentru intrunire, fiecare primeste, in schimbul a 400.000 de lei, cate o "medalie" metalica.
Participantii au "grade" in functie de vechimea in "afacere" si de numarul de noi clienti racolati. Reprezentantii Delphin International tin discursuri mobilizatoare despre cat de usor se pot face bani intrand in "afacerea" lor si despre inutilitatea muncii zilnice pentru trei-patru milioane de lei pe luna. Asemanarea dintre intalnirile membrilor unei secte si cele ale Delphin International este izbitoare.
"Exista un fond muzical profund mobilizator, asa cum banuim ca se intampla la unele secte", ne-a declarat un nemtean precizand ca, desi participantii aveau la dispozitie trei zile pentru a se hotari daca semneaza sau nu acel contract, ieseau de la intruniri de parca "le-ar fi luat cineva mintile".
"Daca nu renunti nici macar la a doua ocazie, n-ai decat sa patrunzi in vartejul ametitor al afacerii Delphin International si sa depui cei 2.290 de euro pe adresa, Private Course of Development, Suite 3, Watergarden 4, P.O. Box 642", a precizat barbatul care a avut fericita inspiratie de a se retrage la timp.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.