Scandalul legat de datoriile catre stat ale cluburilor de fotbal este aproape de sfarsit. Dupa cateva luni in care au vazut in Sebastian Bodu, presedintele ANAF, un distrugator al fotbalului romanesc, sefii de club au acceptat ca legea este aceeasi p
Scandalul legat de datoriile catre stat ale cluburilor de fotbal este aproape de sfarsit. Dupa cateva luni in care au vazut in Sebastian Bodu, presedintele ANAF, un distrugator al fotbalului romanesc, sefii de club au acceptat ca legea este aceeasi pentru toti. "Vom plati", striga acestia in cor, insa abia dupa ce Bodu a pus sechestru asigurator pe averile a doi importanti finantatori, Gigi Becali (FC Steaua) si Ioan Neculaie (FC Brasov), dar si dupa ce bunuri ale altor cluburi au fost sechestrate (Gloria Bistrita a ramas fara o peluza, iar Dacia Unirea Braila fara vesela de la cantina!). "Vrem sa platim, dar cerem o reesalonare a datoriilor", a spus Dumitru Dragomir, presedintele LPF, idee care, se pare, va fi pusa in practica de Finante. Intalnirea unor patroni, condusi de vicepremierul Copos, si ministrul Vladescu este primul semn al intrarii in normalitate. Cluburile vor plati datoriile, cel mai probabil esalonat, varianta benefica ambelor tabere.
Vladescu a limpezit apele
Patronul FC Rapid, George Copos, a declarat ieri ca a platit la bugetul statului suma de 1.511.465 RON, datorata de UFC Rapid, fostul administrator al gruparii giulestene. "Am stat duminica noapte, toti cei din grupul Ana, si am facut o donatie catre fundatia care a fost infiintata in 1991, UFC Rapid. Iar azi (n.r. - ieri) UFC si-a platit toate datoriile catre bugetul statului. Eu, ca persoana implicata, trebuia sa dau un exemplu. Toata lumea trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa-si plateasca obligatiile catre bugetul statului pentru a avea un fotbal curat si transparent. Pentru ca, din pacate, nimeni nu castiga din fotbal. Sunt doar vreo doua-trei persoane, care au transferat jucatori romani si care au castigat, castiga si vor castiga din fotbal", a spus Copos. Patronul FC Rapid a precizat ca suma de 7.704.179 RON, datorata de Asociatia PRO Rapid, nu a fost platita deocamdata: "Asociatia Pro Rapid este altceva, suntem in litigiu deja la Curtea de Apel. Vom lua o decizie privind aceasta asociatie in momentul in care instanta va anunta verdictul. Dar acolo nu sunt datorii, au fost niste contracte de sponsorizari acordate jucatorilor profesionisti si acum asteptam decizia instantei de judecata". Copos a precizat ca in cadrul intalnirii de duminica pe care conducatorii catorva cluburi au avut-o cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, s-a tras concluzia ca toate gruparile de fotbal trebuie sa-si plateasca datoriile. "Am cazut de acord ca fotbalul romanesc este in intregime in faliment. In acelasi timp, fotbalul este un fenomen social care nu poate fi inchis la comanda lui Bodu, cu care, de altfel, eu sunt solidar. Toti trebuie sa ne platim datoriile si o vom face. Iar primul exemplu il dau eu. In cadrul intalnirii s-a mentionat ca toate comunitatile locale au obligatia sa investeasca in infrastructura pentru copii, juniori si in stadioane, luand exemplul celorlalte tari membre ale Uniunii Europene", a afirmat Copos, care a explicat ca este nevoie de o "lege corecta" a sportului. Intrebat daca a discutat cu presedintele Traian Basescu situatia datoriilor cluburilor de fotbal, Copos a raspuns: "Nu am discutat aceasta chestiune. Dansul este o persoana foarte exigenta si nu vom discuta astfel de lucruri. Noi, cluburile Rapid si Steaua, suntem onorati pentru faptul ca dansul a venit la meciul de duminica". Cluburile de fotbal din Divizia A au de achitat la bugetul general datorii in valoare totala de 112.625.497 RON (1.126.254.970.000 lei vechi), potrivit unui document prezentat de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), ce reflecta situatia la data de 30 septembrie 2005.
Datorii reale
Cluburile de fotbal sunt de acord ca datoriile inregistrate in documentele fiscale sunt reale si trebuie achitate in cel mai scurt timp posibil, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. La propunerea vicepremierului George Copos, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a discutat, duminica, cu conducatorii catorva cluburi de fotbal din diviziile A si B, problema datoriilor catre stat a cluburilor. "Ministerul Finantelor Publice considera ca problema taxarii cluburilor de fotbal trebuie rezolvata intr-un sistem coerent legat de sportul romanesc si de eventualele stimulente care pot fi acordate pentru dezvoltarea intregului fenomen sportiv din Romania", se mentioneaza in comunicatul Finantelor.
"Cine nu plateste isi pierde bunurile"
Mai mult, ministrul Vladescu a declarat, ieri, la Palatul Parlamentului, ca proprietarii cluburilor de fotbal trebuie sa-si plateasca datoriile catre stat, altfel risca sa isi piarda bunurile, transmite Rompres. Dupa o intalnire cu deputatii Partidului Democrat, Vladescu a afirmat ca nu a discutat cu acestia despre anularea sau stergerea datoriilor cluburilor de fotbal. Ministrul Finantelor a precizat totodata ca nu a dat nici un termen datornicilor pentru a-si achita facturile. "Ce inseamna in cat timp? Exista o lege care este in functiune in acest moment si cine nu plateste isi pierde bunurile", a spus el.
In perioada imediat urmatoare, Agentia Nationala pentru Sport, federatiile sportive, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei vor organiza o intalnire in care vor fi abordate aspectele referitoare la stimularea si dezvoltarea sportului in Romania. Cluburile de fotbal din Divizia A au datorii la stat in valoare totala de 112,6 milioane de lei noi, cea mai mare suma, de aproximativ 41,7 milioane de lei noi, fiind inscrisa in dreptul FC Steaua. La inceputul lunii octombrie, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, a anuntat ca gruparile de fotbal trebuie sa plateasca obligatiile restante la buget in termen de trei saptamani, in caz contrar urmand sa fie aplicate normele Codului de Procedura Fiscala si sa raspunda pentru datoriile acumulate de vechile grupari. Ulterior, ANAF a pus sechestru asigurator pe averea omului de afaceri Gigi Becali, patronul FC Steaua Bucuresti, pentru a recupera datoriile clubului catre bugetul general.
Alianta sustine Fiscul
Actiunile ANAF in domeniul fotbalului par sa aiba sprijinul politic al Aliantei PNL-PD. Potrivit purtatorului de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, PNL si PD sustine eforturile Ministerului Finantelor si ale ANAF pentru cresterea incasarilor de taxe si impozite la buget de la toate persoanele juridice, indiferent de forma de proprietate, de volumul de activitate si de domeniul de activitate. "In acelasi timp, Alianta sustine ca fotbalul romanesc si, in general, sportul romanesc sa fie reglementate mai bine si, in acest sens, se va face o analiza pe tot ceea ce inseamna sportul romanesc", a adaugat Nicolaescu. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.