Ultima saptamana a adus cresteri de 64,19 la suta in ringul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), valoarea totala a tranzactiilor atingand cifra de 307,81 milioane de RON. Media valorii schimburilor a fost de 61,56 milioane de RON pe sedinta.
Prim

Ultima saptamana a adus cresteri de 64,19 la suta in ringul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), valoarea totala a tranzactiilor atingand cifra de 307,81 milioane de RON. Media valorii schimburilor a fost de 61,56 milioane de RON pe sedinta.
Prima parte a saptamanii a fost dominata de cresteri, vizibile mai ales pe segmentul SIF-urilor, motivul fiind apropierea anuntarii celor doi candidati la preluarea BCR si a pretului platit pentru aceasta preluare.
Dupa aceste cresteri, cand din nou s-a atins un maxim istoric, actiunile celor cinci SIF-uri au intrat pe panta usor descendenta. In a doua jumatate a saptamanii, pe fondul evolutiilor pietelor de capital invecinate, investitorii au manifestat mai multa prudenta la cumparare, partea de vanzare fiind dominata de acumularea a tot mai multe ordine.
Dintre blue-chips-uri, doar Banca Transilvania a mai continuat pe crestere dupa o mica oprire, cel mai probabil datorata intrarii unor cumparatori puternici care achizitioneaza pachete pe termen mai lung. La Rompetrol Rafinare Constanta au existat schimburi pe palier de pachete mari de actiuni, analistii considerand ca se poate ajunge chiar la maxime istorice daca rezultatele financiare se vor dovedi bune.
Finalul saptamanii a apartinut unor societati mai putin lichide in trecut, actionarii grabindu-se sa-si faca stocuri mari de actiuni Sinteza Oradea, unde s-a profitat de desfiintarea PAS-ului si de Oltchim Ramnicu Valcea, unde exista premise bune de imbunatatire a rezultatelor financiare per actiune pana la sfarsitul acestui exercitiu financiar.

Indicii bursieri, in crestere

Toti indicii pietei au avut cresteri, indicele BET-FI atingand un nou maxim istoric, pe fondul apropierii anuntarii detaliilor legate de vanzarea pachetului detinut la stat de BCR.
Indicele BET a urcat cu 2,28 la suta in ultima saptamana, Petrom suferind o scadere mai insemnata, cel mai important aport la cresterea acestui indice avandu-l Oltchim si Banca Transilvania.
Indicele BET-C a crescut cu 0,97 la suta, bursa intrand pe o perioada de usoare aprecieri. Indicele BET-FI a inregistrat la randul sau o crestere de 6,98 la suta si a atins, in sedinta de marti, un nou maxim istoric la valoarea de 38.633,02 puncte, aprecierea din 2005 ajungand la 123,44 de procente.
Indicele ROTX listat la Bursa din Viena ce reflecta evolutia celor mai puternice 6 companii de la BVB: BRD, TLV, RRC, SNP, IMP, TBM a inregistrat o apreciere de 1,95 la suta.

Tranzactiile deal au fost foarte mari

Comparativ cu saptamana precedenta, 25 emitenti au suferit scaderi, 14 au stagnat si 22 au crescut. In aceasta ultima saptamana, cei mai fericiti au fost actionarii societatii Sinteza Oradea (STZ), cotatia acestui emitent urcand cu 25,82 la suta, dupa ce emitentul a anuntat desfiintarea Asociatiei Salariatilor, urmati de cei ai Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) cu o crestere de 20,97 la suta si de cele ale Chimopar Bucuresti (CPR) cu un plus de 13,64 la suta. Cele mai mari scaderi au fost suferite de actiunile Vel Pitar (VEL) cu un minus de 20,91%, urmate de cele ale Rafinariei Astra Romana Ploiesti (ASP) cu un minus de 12,37% si Loulis Targu Mures (MPN) care a pierdut 11,9 de procente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.