Trei federatii sindicale ale cadrelor didactice preuniversitare si universitare anunta o greva de avertisment, pentru maine, la o zi dupa ce o alta federatie organizeaza un protest similar, sindicalistii cerand alocarea a sase la suta de la bugetul d
Trei federatii sindicale ale cadrelor didactice preuniversitare si universitare anunta o greva de avertisment, pentru maine, la o zi dupa ce o alta federatie organizeaza un protest similar, sindicalistii cerand alocarea a sase la suta de la bugetul de stat pentru educatie.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamant (FSI) "Spiru Haret" si Federatia Nationala Sindicala (FNS) "Alma Mater" au hotarat sa continue protestele incepute in 12 septembrie, prin declansarea unei greve de avertisment, miercuri, intre orele 11.00 si 13.00, a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al federatiei "Spiru Haret".
Totodata, membrii Federatiei Educatiei Nationale (FEN) vor opri lucrul, maine, timp de maximum doua ore, urmand ca, in cateva zile, sa picheteze sediul Parlamentului, cerand un buget de sase la suta din PIB pentru Educatie si amenintand chiar cu intreruperea totala a lucrului. Marti, dupa un program aleatoriu ce va fi stabilit la nivelul fiecarui colectiv, cadrele didactice vor opri spontan lucrul timp de maximum doua ore, anunta FEN. "In situatia in care guvernantii vor fi in continuare indiferenti fata de solicitarile noastre, vom continua actiunile de protest, mergand pana la declansarea grevei generale", informeaza cele trei federatii.
FSLI, FSI "Spiru Haret" si FNS "Alma Mater" solicita Guvernului, Parlamentului si intregii clase politice din Romania alocarea prin Legea bugetului de stat pe anul 2006 a sase la suta din PIB pentru invatamant (conform standardelor din Uniunea Europeana si promisiunilor electorale), precum si o rectificare de buget - pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 - de 850 de miliarde de lei vechi necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al-IV-lea din acest an.
Cadrele didactice mai vor salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din Invatamant. Sindicalistii cer, de asemenea, anularea OU 63/2005 si acordarea premiului lunar de doi la suta, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca. Mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la Internet sunt alte cereri ale cadrelor didactice. Strategia de descentralizare a invatamantului preuniversitar trebuie negociata cu federatiile sindicale reprezentative din invatamant, mai sunt de parere sindicalistii.
"Sustinem necesitatea cresterii calitatii serviciilor educationale, dar in conditii de echitate competitionala cu sistemele de invatamant din tarile Uniunii Europene (conditii de munca, dotari, investitii, salarizare)", sustin sindicalistii.
De asemenea, incepand cu prima zi in care proiectul Legii bugetului va intra in dezbaterea parlamentara, membrii FEN vor picheta sediul Parlamentului "pentru a reaminti (...) ca interesul national trebuie sustinut cu mai multi bani pentru Educatie". In perioada imediat urmatoare, sindicalistii FEN vor avea consultari cu Partidul Democrat (PD), al carui lider a fost de acord cu majorarea bugetului pentru Educatie, precum si cu alte partide a caror pozitie este similara celei a PD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.