Nemultumiti de decizia Tribunalului privind achitarea celor patru chimiste, acuzate de scurgeri de informatii secrete, procurorii au declarat apel. Convinsi ca acestea se fac, intr-adevar, vinovate de infractiuni care au vizat siguranta nationala, ma

Nemultumiti de decizia Tribunalului privind achitarea celor patru chimiste, acuzate de scurgeri de informatii secrete, procurorii au declarat apel. Convinsi ca acestea se fac, intr-adevar, vinovate de infractiuni care au vizat siguranta nationala, magistratii nu au acceptat nici un punct din sentinta pronuntata de Tribunalul Iasi, la 6 mai 2005. Dosarul a intrat pe rolul instantei, la 18 octombrie a.c., iar primul termen de judecata a fost stabilit pentru 1 noiembrie a.c. Cele patru chimiste - Daniela Irimia, 42 de ani, Violeta Liliana Pricop, 45 ani, Cornelia Popovici, 57 ani, si Adela Medeleanu, 63 ani - au fost acuzate ca ar fi transmis date cu caracter confidential italianului Ricardo Manfredini, administratorul firmei Bioindustrie Mantovani. Potrivit procurorilor, colaborarea dintre Manfredini si Antibiotice a demarat in 1991. Patru ani mai tarziu, italianul a infiintat la Iasi o societate cu capital mixt, MIBTH. Aici s-au transferat Irimia, Pricop si Medeleanu. Cele doua societati au inceput sa colaboreze, Popovici fiind persoana care tinea legatura cu fostele colege. In urma cercetarilor, oamenii legii au ajuns la concluzia ca italianul ar fi primit prin intermediul celor patru femei date cu caracter secret, referitoare la produsele societatii iesene de medicamente. Totodata, s-a mai retinut ca Irimia si Pricop ar fi incercat sa duca in Ungaria material biologic, pentru a-l comercializa. Potrivit judecatorului Traian Svabu, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Iasi, procesul penal impotriva lui Irimia, Pricop si Medeleanu, suspectate de concurenta neloiala, a incetat.

Schimbul de informatii, atributie de serviciu

Dupa mai bine de zece ani, cel mai mare dosar de spionaj economic a fost finalizat, in mai 2005. Antibiotice Iasi a achizitionat, in 1994, de la MIBTH, patronata de italianul Ricardo Manfredini, tulpini de nistatina. Potrivit dosarului intocmit atunci de procurorii ieseni, cu ajutorul ofiterilor SRI, cumpararea tulpinilor a fost posibila in urma schimbului de informatii strict secrete dintre patru angajate ale firmelor implicate. Expertizele dispuse asupra activitatii laborantelor au stabilit ca datele pe care acestea le-au facut "scapate" s-au incadrat in atributiile lor cotidiene de serviciu.
Totodata, expertii au relevat faptul ca tehnicile de lucru ale italianului se inscriu in cele uzuale internationale, stabilind ca preluarea informatiilor de la Antibiotice nu ar avea nici o legatura cu structurile informative retinute de procurorii ieseni si probate de lucratorii SRI. Mai mult decat atat,in urma expertizei s-a aflat ca tulpinile de nistatina "pierdute" din contul italianului aveau o calitate net superioara celor produse la fabrica de medicamente de la Iasi. Pentru cei care au efectuat analiza activitatii celor acuzati de spionaj industrial, schimbarea datelor tehnice dintre Antibiotice si firma lui Manfredini era similara celei dintre un client si furnizorul sau.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.