Sumele estimate a fi alocate, in 2006, pentru sprijinirea firmelor romanesti care participa la targuri internationale, aprobate de Consiliul de Export, se ridica la 186 miliarde lei, urmand a se finanta 33 de actiuni, arata datele furnizate de Minist
Sumele estimate a fi alocate, in 2006, pentru sprijinirea firmelor romanesti care participa la targuri internationale, aprobate de Consiliul de Export, se ridica la 186 miliarde lei, urmand a se finanta 33 de actiuni, arata datele furnizate de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
Anul acesta au fost alocate in acest scop aproximativ 150 de miliarde lei, cu 40 de miliarde mai mult decat in 2004, suma fiind distribuita pentru sustinerea participarii companiilor romanesti la 36 de targuri internationale.
Acest instrument face parte dintr-un program mai amplu de promovare a exporturilor, bugetul total alocat in 2005 pentru acesta cifrandu-se la 184 de miliarde de lei, a declarat, pentru Rompres, Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert. "In conditiile in care deficitul comercial a crescut in ultimii ani, banii alocati Programului pentru sustinerea si promovarea exporturilor au fost folositi in proportie de doar 50 la suta, atat in 2003, cat si in 2000.
Aceste fonduri trebuie sa fie utilizate in totalitate, pentru ca inseamna mai mult decat promovare, inseamna contracte pentru firmele romanesti care participa la aceste evenimente. Implicit, aceasta inseamna o crestere a exportului de produse romanesti.
Imi exprim convingerea ca pana la sfarsitul anului gradul de utilizare a fondurilor destinate promovarii exporturilor se va apropia de 100 la suta", a precizat Iuliu Winkler.
Programul MEC de sprijinire a firmelor in vederea participarii la targuri prevede suportarea integrala a cheltuielilor legate de organizarea standului, de transport, formalitati si taxe vamale.
De asemenea, asigura 50 la suta din cheltuielile de transport si cazare pentru cate un delegat din partea fiecarei firme participante.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.