Membrii Asociatiei Spitalelor din Romania (ASR) sunt decisi sa conteste in instanta ''rusinoasele proiecte de lege ale Ministerului Sanatatii (MS) in cazul in care acestea vor fi puse in practica''. Ei spun ca proiectul Legii spitalelor ''a fost elab
Membrii Asociatiei Spitalelor din Romania (ASR) sunt decisi sa conteste in instanta ''rusinoasele proiecte de lege ale Ministerului Sanatatii (MS) in cazul in care acestea vor fi puse in practica''. Ei spun ca proiectul Legii spitalelor ''a fost elaborat de un grup de economisti care nu au avut deloc activitate intr-un spital. Preotii conduc bisericile si marinarii vasele. De ce un medic nu poate fi si director de spital?''. ''Nu as fi putut crede ca liberalii ajung la inchizitia sistemului sanitar. Un manager de spital care nu are nici o legatura cu medicina risca sa nu asigure unitatii spitalicesti toate medicamentele necesare. Ganditi-va ca un medic se duce la un asemenea manager si ii spune ca pentru un pacient are nevoie de un anumit medicament, iar managerul nu vrea sa-l cumpere. Daca bolnavul moare, cine este vinovat?'', a precizat Monica Pop, directorul general al Spitalului Clinic de Oftalmologie. In opinia sa, adevaratele incompatibilitati de functii sunt ''in cazul managerilor care au si clinici particulare si in cazul salariatilor din casele judetene de asigurari de sanatate si din MS care lucreaza si la firmele de medicamente sau produse medicale''.
Narcis Copca, directorul general al Spitalului ''Sf. Maria'', a declarat ca: ''Vorbim de incompatibilitate la adresa unor medici, dar ne punem intrebarea de ce ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu vrea ca MS sa controleze tot. Potrivit proiectului, o comisie a MS ar urma sa numeasca directorii spitalelor. De unde stiu cei din comisie ce capacitate are fiecare spital? In acest caz, ce rol ar mai avea directiile de sanatate publica? La elaborarea proiectului trebuia avut in vedere faptul ca, la ora actuala, exista competitivitate intre spitale, insa pentru munca inegala se acorda plati egale. Un medic citeste patru ore un ziar, in timp ce colegul sau opereaza. In schimb, cei doi sunt platiti la fel. Acest lucru trebuia reglementat''. ASR este nemultumita ca in pachetul legislativ al MS nu se reglementeaza situatia celor ''50 la suta dintre pacienti care nu au acces la analize si la minimul de confort medical''. In opinia lui Pop ''proiectele din pachetul legislativ nu vor duce la cresterea numarului de platitori de asigurari, iar cetatenii straini, adusi de rudele stabilite aici, vor beneficia in continuare de interventii chirurgicale de sute de milioane de lei anual, platind la asigurari sume modice. Deci, se vor trata in continuare pe banii nostri. Pachetul legislativ nu reglementeaza nici situatia asigurarilor de malpraxis. Anual se strang de la medici 8 milioane de euro. Unde se duc acesti bani, caci la pacienti nu ajung?''.
In ceea ce priveste ideea ministrului Nicolaescu de a interzice unui director de spital sa fie si parlamentar, Copca a precizat: ''Clar este vizat Sorin Oprescu. Nicolaescu insa nu tine cont de faptul ca Parlamentul este organ legislativ, iar spitalele se ocupa de sanatatea populatiei. ASR este de acord ca un parlamentar sa fie si director de spital, daca le poate face bine pe amandoua. Poate ministrul Sanatatii are de gand sa faca o lege anti-Oprescu''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.