Studentii romani nu au experienta internationala si practica, dar au pretentia ca ceea ce invata le este suficient pentru toata viata. Absolventii romani de facultate sunt mai motivati si mai optimisti in ceea ce priveste viitorul fata de student
Studentii romani nu au experienta internationala si practica, dar au pretentia ca ceea ce invata le este suficient pentru toata viata.

Absolventii romani de facultate sunt mai motivati si mai optimisti in ceea ce priveste viitorul fata de studentii germani, arata rezultatele unui studiu realizat de Compania Continental si prezentate ieri la Bucuresti. Dupa efectuarea a doua studii similare in Germania, in luna iulie Institutul de Cercetare TNS Infrarest a chestionat 998 de absolventi de facultate din Romania. Se arata ca 1,7% dintre tineri au studiat sau au participat la o practica in strainatate. 43% nu au putut acumula nici in tara experienta practica necesara.
SLUJBE. In ceea ce priveste mobilitatea pentru un loc de munca ulterior, romanii au preferinte bine conturate: 61% dintre absolventii chestionati au bifat pentru optiunea SUA ca ""sigur"" sau ""mai degraba da"", doar 17,8% au bifat ""mai degraba nu"", respectiv ""cu siguranta nu"". Pe de alta parte, se constata o respingere clara, respectiv 80,8%, a unui loc de munca in Rusia sau in Ucraina, China (78,9%) sau Brazilia (53,8%). Motivele invocate de studenti pentru aceasta atitudine sunt distanta mare fata de casa, necunoasterea limbilor din tara respectiva, dar si diferentele culturale. In schimb, daca romanii ar accepta doar in proportie de 17,5% ""slujba ideala"" in China la firma dorita, iar 56,2% ar refuza oferta, aproape jumatate din colegii lor germani, absolventi de facultate (45,7%), ar accepta in aceste conditii o slujba in China. (Eugenia Mihalcea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.