Membrii Federatiei Educatiei Nationale (FEN) vor opri lucrul, maine, timp de maximum doua ore, urmand ca, in cateva zile, sa picheteze sediul Parlamentului, cerand un buget de sase la suta din PIB pentru educatie si amenintand chiar cu intreruperea t
Membrii Federatiei Educatiei Nationale (FEN) vor opri lucrul, maine, timp de maximum doua ore, urmand ca, in cateva zile, sa picheteze sediul Parlamentului, cerand un buget de sase la suta din PIB pentru educatie si amenintand chiar cu intreruperea totala a lucrului.
Maine, dupa un program aleatoriu ce va fi stabilit la nivelul fiecarui colectiv, cadrele didactice vor opri spontan lucrul timp de maximum doua ore, anunta FEN. De asemenea, incepand cu prima zi in care proiectul Legii bugetului va intra in dezbaterea parlamentara, membrii FEN vor picheta sediul Parlamentului "pentru a reaminti (...) ca interesul national trebuie sustinut cu mai multi bani pentru educatie". "Lupta membrilor FEN va fi dusa pana la obtinerea celor solicitate, chiar daca pentru aceasta vom fi obligati sa trecem la incetarea activitatii pe termen nelimitat", se arata in acelasi comunicat. In perioada imediat urmatoare, sindicalistii vor avea consultari cu Partidul Democrat (PD), al carui lider a fost de acord cu majorarea bugetului pentru educatie, precum si cu alte partide a caror pozitie este similara celei a PD, a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.
FEN a organizat un protest, la Bucuresti, in 5 octombrie, de Ziua Mondiala a Educatiei, cu participarea a 3.000 de cadre didactice din Sibiu, Prahova, Brasov, Timis, Galati, Satu Mare, Botosani, Harghita, Caras-Severin si Bucuresti. Liderii sindicali au lasat atunci la Guvern o lista de revendicari, ei sustinand ca autoritatile au un termen de o luna pentru a le rezolva, altfel se va ajunge la greva. Liderul sindicalistilor a precizat ca sindicatele nu vor accepta mai putin de sase la suta din PIB. Nivelul fondurilor alocate educatiei prin proiectul de buget pentru 2006 l-a nemultumit si pe ministrul Mircea Miclea, care, a doua zi dupa aprobarea proiectului in sedinta de Guvern, a anuntat ca isi da demisia de onoare.
Partidul Democrat a anuntat ca nu va nominaliza titularul portofoliului Educatiei pana nu se rezolva problema de fond a acestui domeniu, respectiv alocarea unui buget pe 2006 in jur de cinci la suta din PIB. Liderul PD Emil Boc a precizat ca nu pot fi alocate din primul an de guvernare sase procente din PIB educatiei, conform promisiunilor din campania electorala, dar ca pot fi alocate in jur de cinci la suta din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.