Centrala Nationala Miniera (CNM) va organiza, in aceasta toamna, doua mitinguri de protest, la care ar putea participa mai mult de 15.000 de oameni - unul la Baia Mare, in 4 noiembrie, celalalt in 25 noiembrie in Capitala - cerand locuri de munca pen
Centrala Nationala Miniera (CNM) va organiza, in aceasta toamna, doua mitinguri de protest, la care ar putea participa mai mult de 15.000 de oameni - unul la Baia Mare, in 4 noiembrie, celalalt in 25 noiembrie in Capitala - cerand locuri de munca pentru minerii disponibilizati.
In 4 noiembrie, la Baia Mare s-ar putea aduna 5.000 de mineri pentru a manifesta la adresa politicii actualului Guvern. O mie dintre protestatari vor fi adusi la Baia Mare cu autocarele, din bazinul Olteniei, a anuntat presedintele CNM, Marin Condescu.
Minerii doresc ca restructurarea industriei sa se faca in cadrul unei strategii nationale aprobata prin lege, aplicarea unui program social pentru minerii disponibilizati din industria miniera cu masuri active de creare de alternative economice si noi locuri de munca; bugetele de venituri si cheltuieli ale companiilor miniere sa includa pentru anul 2006 aceasta strategie cat si programul social; programe de restructurare negociate cu sindicatele si aprobate prin acte normative; elaborarea unei legislatii unitare in exproprierile necesare pentru mineritul de suprafata; acordarea de plati compensatorii pentru disponibilizatii din minerit echivalente cu cele acordate cu munca grea si periculoasa.
Sindicatele conduse de Marin Condescu cer o strategie pentru restructurarea acestui sector, asa cum au solicitat si Guvernelor anterioare. CNM a solicitat Guvernului ca bugetele de venituri si cheltuieli ale companiilor miniere sa contina pentru 2006 strategia in domeniu si programul social, precum si aplicarea masurilor din programele de restructurare negociate cu sindicatele si aprobate prin acte normative. Sindicatele miniere vor sa negocieze cu Guvernul pana in 20 noiembrie, dupa care, in cazul in care discutiile esueaza, vor organiza la Bucuresti, in 25 noiembrie, un miting la care ar urma sa participe 10.000 de mineri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.