Jumatate de kilogram de seleniu in valoare de cinci milioane de euro a fost confiscat de politistii de frontiera, in urma unui flagrant organizat in Bucuresti. Potrivit Politiei, seleniul urma sa fie cumparat, de la doi constanteni, de catre un cetat
Jumatate de kilogram de seleniu in valoare de cinci milioane de euro a fost confiscat de politistii de frontiera, in urma unui flagrant organizat in Bucuresti. Potrivit Politiei, seleniul urma sa fie cumparat, de la doi constanteni, de catre un cetatean elvetian. Inspectoratul General al Politiei de Frontiera anunta ca reteaua transfrontaliera de trafic cu materiale strategice a fost anihilata dupa o supraveghere de aproximativ cinci luni.
Astfel, in luna iunie, politistii de frontiera au primit informatii potrivit carora doi barbati din judetul Constanta intentionau sa comercializeze o substanta periculoasa. Ulterior, s-a stabilit ca cei doi detineau aproximativ 500 de grame de seleniu, provenit dintr-o tara ex-sovietica si pentru care aveau un document fals de provenienta, procurat cu ajutorul unui angajat al unei firme din Constanta. Prin intermediul unei alte persoane din Bacau, cei doi urma sa ia legatura cu un cetatean elvetian interesat sa achizitioneze marfa. Elvetianul a fost de acord sa plateasca zece mii de euro pe gram cu conditia ca cei doi constanteni sa-i prezinte analize legate de radioactivitatea substantei si proprietatile fizico-chimice ale acesteia, facute la un institut de specialitate. Acestia au stabilit sa se intalneasca la 19 octombrie.
Opt persoane retinute
Pentru a obtine documentele soclicitate de elvetian, constantenii au contactat un barbat din Bucuresti care urma sa primeasca, in schimbul serviciului, 2000 de euro. Astfel, dupa o monitorizare care a durat mai bine de patru luni, politistii de frontiera impreuna cu echipe specializate din cadrul Serviciului Roman de Informatii si procurori din cadrul DIICOT, au organizat, la 19 octombrie, prinderea in flagrant a acestora. Astfel, au fost retinute opt persoane si confiscate 500 de grame de substanta solida. In urma expertizei facute la Institutul de Criminalistica din Inspectoratul General al Politiei Romane, s-a constatat ca substanta este seleniu pur, iar valoarea sa pe piata neagra se ridica la cinci milioane de euro. Cele opt persoane au fost prezentate Serviciului de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, din cadrul Parchetului Constanta, acestea fiind acuzate de instigare la contrabanda calificata cu substante periculoase si asocierea in vederea savarsirii de infractiuni. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.