Tentativa de revenire in tara a unui lider al Opozitiei azere, finalizata, miercuri, cu retinerea temporara a acestuia pe aeroportul ucrainean Simferopol, a fost urmata de demiterea si arestarea, joi, a ministrului pentru Dezvoltare Economica, Farhad
Tentativa de revenire in tara a unui lider al Opozitiei azere, finalizata, miercuri, cu retinerea temporara a acestuia pe aeroportul ucrainean Simferopol, a fost urmata de demiterea si arestarea, joi, a ministrului pentru Dezvoltare Economica, Farhad Aliyev, acuzat de autoritatile de la Baku de complotare in vederea comiterii unei lovituri de stat, transmite Reuters. Retinut impreuna cu fratele sau, Rafiq - presedintele companiei petroliere Azpetrol, tizul presedintelui azer Ilham Aliyev este acuzat de "incercarea de a folosi forta in vederea preluarii puterii, punerea la cale de confruntari violente, abuz in functie, evaziune fiscala si insusirea bunurilor statului in folos personal", conform unui comunicat comun al Ministerelor de Interne si al Securitatii de Stat. Potrivit autoritatilor azere, Farhad Aliyev ar fi incercat sa preia puterea actionand la ordinele presedintelui Partidului Democrat, Rasul Guliyev, arestat vreme de o zi, in Ucraina, in urma acuzatiilor de evaziune fiscala enuntate de oficilitatile azere. "Nu il cunosc pe Farhad Aliyev, nu am avut niciodata vreo legatura cu el si nici macar nu am vazut vreo fotografie a acestuia", a fost replica liderului democrat azer eliberat, joi, de autoritatile ucrainene, care a promis ca va incerca sa ajunga din nou in Azerbaidjan inainte de scrutinul legislativ din noiembrie, la care candideaza. Demiterea si arestarea ministrului Dezvoltarii Economice azer a fost urmata de destituirea, prin decret prezidential, si retinerea ministrului Sanatatii, Ali Insanov, pentru "primirea de instructiuni priviand finantarea unei tentative de preluare a puterii prin violenta". In conditiile concedierii, deocamdata nemotivate, a seful administratiei prezidentiale, Akif Muradverdiev, presa azera anticipa, joi, o continuare a masurilor de acest gen, apreciind ca ministrii Muncii si Educatiei ar putea fi urmatorii vizati. Incidentele de la Baku intervin cu doar cateva saptamani inainte de organizarea alegerilor legislative, prevazute pentru 9 noiembrie, anul acesta, si percepute ca un test al stabilitatii si angajamentului democratic in fosta republica sovietica, noteaza Mediafax. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.