Primarii de municipii au cerut, ieri, la Bistrita, ca prin Legea administratiei publice locale, modificata si completata printr-un proiect al MAI, primarii sa aiba mai multa putere si autonomie si sa devina niste "prim-ministri" ai oraselor pe care l

Primarii de municipii au cerut, ieri, la Bistrita, ca prin Legea administratiei publice locale, modificata si completata printr-un proiect al MAI, primarii sa aiba mai multa putere si autonomie si sa devina niste "prim-ministri" ai oraselor pe care le conduc.
Reuniti la Bistrita la Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, peste o suta de primari din tara, in frunte cu presedintele Asociatiei, Adriean Videanu, au propus largirea competentelor primarului in ceea ce priveste aparatul propriu, institutiile si serviciile publice pe care le conduce, virarile de credit, posibilitatea delegarii catre viceprimar a oricaror atributii fara nici un fel de restrictie.
De asemenea, edilii au apreciat ca se impune clarificarea statutului juridic al primariilor, in sensul definirii acestora ca instituitie publica fara personalitate juridica, asa cum este perceputa in prezent si de catre cetateni.
Propunerile au plecat de la ideea potrivit careia autoritatea deliberativa trebuie sa jaloneze politicile si strategiile de dezvoltare locala, in timp ce autoritatea executiva trebuie sa asigure executarea in concret acesteora.
"In acest context, consideram ca fiind absolut necesar sa se extinda sfera competentelor conferite primarului si, in acelasi timp, sa existe un echilibru intre atributiile celor doua autoritati", a declarat Adriean Videanu.
Primarii au mai propus modificari cu privire la atributiile consiliului local ca organ deliberativ, in sensul ca au cerut pastrarea atributiilor cu caracter general, care tin de natura juridica, dar totodata au solicitat trecerea in competenta primarului a unor atributii cu un pronuntat caracter executiv.
"Este nejustificat ca personalul de specialitate sa constituie aparat propriu al consiliilor locale, iar, pe de alta parte, numirea si eliberarea din functie sa se faca de catre primar", a declarat, la randul sau, Cristian Anghel, primarul orasului Baia Mare, vicepresedinte al Asociatiei.
Participantii la intrunire au mai propus infiintarea unui compartiment de lucru al primarului, denumit "Cabinetul primarului", structura necesara pentru solutionarea operativa si eficienta a problemelor din competenta acestuia.
O alta propunere s-a referit la conducerea de catre primar a sedintelor consiliului local, asistat de presedintele de sedinta ales pentru o perioada de cel mult trei luni. Implicit, au fost propuse modificari proiectului Legii administratiei publice in sensul clarificarii atributiilor presedintelui de sedinta.
Membrii AMR au mai propus ca in lege sa se stipuleze dreptul primarului de a propune viceprimarul cu care vrea sa lucreze, iar acesta sa nu-si mai piarda calitatea de consilier, urmand sa poata participa la sedintele pe comisii de specialitate, avand si drept de vot.
Participantii au fost de parere ca aceasta propunere nu trebuie sa intre in vigoare decat in mandatul urmator pentru a nu se crea mutatii in actualele consilii, care sa lezeze persoane care au devenit consilieri pe locurile lasate vacante de viceprimari. Propunerile au fost votate in unanimitate si transmise MAI, urmand sa fie supuse dezbaterii publice si apoi sa ajunga in Parlament.
Primarii de municipii din tara s-au adunat, vineri, la Bistrita, pentru a dezbate probleme ale administratiei publice locale la Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, intrunirea fiind prilejuita de implinirea a 15 ani de la infiintarea AMR.
La 7 iulie 1990, la Bistrita a fost infiintata Federatia Municipiilor din Romania, avand ca membre fondatoare 30 de municipii. Federatia a devenit Asociatie tot la Bistrita, insa in anul 2001. In prezent, Asociatia Municipiilor din Romania are 103 membri, inclusiv Primaria Generala si cele sase primarii de sector ale municipiului Bucuresti.

Cresterea cu 10 la suta a pragului de indatorare

Primarii de municipii din Romania, reuniti la Bistrita in Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, au propus cresterea pragului de indatorare a bugetelor locale de la 20 la suta, cat este in prezent, la 30 la suta, transmite corespondentul Mediafax.
Propunerea a fost facuta pentru a permite autoritatilor locale sa angajeze credite in vederea cofinantarii unor programe europene.
Presedintele AMR, primarul general al capitalei, Adriean Videanu, a declarat, referitor la proiectul de lege privind finantele publice locale, in cele doua variante MAI si MFP, ca primarii de municipii au mai avut inca alte cinci proiecte de modificare si completare.
"Se impune reviziuirea definitiilor pentru cele doua parti ale bugetului: functionare si dezvoltare, concomitent cu definirea cheltuielilor minime obligatorii, a costurilor standard minime de cheltuieli, precum si a standardelor de calitatea minime pe servicii si precizarea forurilor competente in elaborarea acestora", a declarat Videanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.