Romanii sunt relativ putin informati in legatura cu UE, insa sunt cei mai entuziasti dintre europeni. Dar, daca acestui "euroentuziasm" i se raspunde cu "euroaroganta" - in cazul aplicarii clauzei de salvgardare - demobilizarea si dezamagirea romanil
Romanii sunt relativ putin informati in legatura cu UE, insa sunt cei mai entuziasti dintre europeni. Dar, daca acestui "euroentuziasm" i se raspunde cu "euroaroganta" - in cazul aplicarii clauzei de salvgardare - demobilizarea si dezamagirea romanilor vor fi atat de mari, incat va putea crea chiar o destabilizare la nivelul Uniunii Europene. Aceste concluzii se regasesc in raportul de analiza politica intitulat "Asteptarile romanilor de la statutul de membru al UE", document realizat de Institutul "Ovidiu Sincai" in baza a trei eurobarometre. Conform raportului prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, de directorul coordonator al institutului, Adrian Severin, 75% dintre romani, in comparatie cu doar 53% dintre europeni, considera ca aderarea Romaniei la blocul comunitar va aduce beneficii tarii noastre in plan social si economic, fapt care demonstreaza euroentuziasmul romanilor. Din pacate insa, apreciaza documentul, acest euroentuziasm contrasteaza dureros cu scepticismul cetatenilor din vechile state ale UE privind primirea Romaniei ca nou membru.
In ceea ce priveste raportarea la valori, nemultumiti in procent de 67% fata de modul in care functioneaza mecanismele democratice in tara noastra, 57% dintre romani sunt convinsi ca in Uniune democratia merge ca pe roate. Datele releva, de asemenea, ca principalele probleme cu care se confrunta cetatenii Romaniei sunt situatia economica, inflatia si criminalitatea, urmate la mare distanta de somaj, in timp ce in randul statelor UE lucrurile stau exact invers, a precizat Severin, explicand ca europenii sunt preocupati intr-un procent mai mare de lipsa locurilor de munca.
O alta concluzie a raportului este aceea ca, in plan imediat, romanii vad avantajele integrarii in UE doar la nivelul beneficiilor materiale, adica exact la nivelul la care in Uniunea Europeana exista cele mai mari temeri cu privire la asteptarile si costurile acomodarii noilor membri. "Romanii se considera, probabil, europeni, in primul rand, cu gandul la ajutorul pe care UE il poate acorda", a spus Severin. Raportul alcatuit de Institutul "Ovidiu Sincai" lanseaza si unele recomandari clasei politice romanesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.