Virusul H5 al gripei aviare a fost identificat si in judetul Vaslui, la o proba recoltata de la un batlan (pasare migratoare), mort, gasit pe malul Prutului, in judetul Vaslui, in aval de podul feroviar care leaga Romania de Republica Moldova, se ara
Virusul H5 al gripei aviare a fost identificat si in judetul Vaslui, la o proba recoltata de la un batlan (pasare migratoare), mort, gasit pe malul Prutului, in judetul Vaslui, in aval de podul feroviar care leaga Romania de Republica Moldova, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriuclturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Potrivit Mediafax, analizele vor fi trimise pentru confirmare la un laborator specializat din Marea Britanie, unde va putea fi confirmat daca este vorba de virusul H5N1, care provoaca cea mai periculoasa forma de gripa aviara, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a anuntat, tot ieri, ca alte 52 de probe au avut rezultate negative la testul pentru gripa aviara. Recoltarea probelor a fost facuta la pasari din judetele Botosani, Galati, Tulcea, Calarasi si Giurgiu. Pana in prezent, au fost confirmate doua focare de gripa aviara in localitatile tulcene Ceamurlia de Jos si Maliuc. Aici a fost identificat virusul inalt patogen H5N1. Potrivit comunicatului, reprezentanti ai MAPDR si ai Ministerului Mediului vor continua actiunile de monitorizare a pasarilor migratoare.
Ploua cu amenzi
Tot ieri, ministrul Flutur a precizat ca au fost date amenzi de aproape 77.000 RON (770 milioane de lei vechi) pentru nerespectarea masurilor de prevenire a extinderii virusului gripei aviare. Flutur a precizat ca au fost sanctionati trei primari, sapte ferme avicole, sapte medici veterinari si 50 de gospodarii taranesti. El a declarat ca o serie de echipamente necesare pentru realizarea mai rapida a testelelor virusologice la probele recoltate de la pasarile din Delta vor fi fi transferate de la Institutul de Diagnostica si Sanatate Animala din Bucuresti (IDSA) in judetul Tulcea. "Supravegherea Deltei va fi intensificata in perioada urmatoare, in conditiile in care migratia pasarilor creste spre sfarsitul lunii noiembrie pana in decembrie", a spus Flutur, precizeaza Mediafax. De asemenea, saptamana viitoare ar urma sa soseaca si laboratorul din Statele Unite, a mentionat Flutur.
Gheorghe Flutur a mai spus ca se va infiinta o comisie de evaluare formata din reprezentantii mai multor ministere pentru a evalua impactul economic asupra complexelor de crestere a pasarilor. In urma confirmarii prezentei virusului de gripa aviara in Tulcea, virus inalt patogen, cu posibil impact asupra oamenilor, exporturile de carne de pasare au fost sistate, dar, cel mai rau, vanzarile interne au scazut drastic. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.