Agentia de presa Xinhua si intreaga presa chineza de ieri au dat publicitatii cele mai recente cifre referitoare la performantele record ale economiei chineze din primele noua luni ale acestui an, furnizate de Biroul National de Statistica.
P
Agentia de presa Xinhua si intreaga presa chineza de ieri au dat publicitatii cele mai recente cifre referitoare la performantele record ale economiei chineze din primele noua luni ale acestui an, furnizate de Biroul National de Statistica.
PIB-ul a crescut cu 9,4 la suta fata de perioada similara a anului trecut, demonstrand ca ritmul de crestere economica se mentine constant la niveluri foarte inalte. El a atins 10.627 miliarde de yuani (1,3 miliarde de dolari).
Primul ministru al Chinei, Wen Jiabao, citat de Xinhua, anuntase zilele trecute ca, in final, pentru acest an este prevazut un PIB de peste 15.000 miliarde de yuani (1,850 miliarde de dolari).
Cresterea PIB-ului s-a datorat in special investitiilor de capital fix care, din luna ianuarie, au progresat cu 26,1 la suta, ajungand la 5,71 miliarde de yuani (704 miliarde de dolari).
Un important motor al cresterii economiei chineze il reprezinta, in continuare, exportul. In primele noua luni ale acestui an, el a crescut cu 31,3 la suta, atingand 546,4 miliarde de dolari, ceea ce a propulsat excedentul comercial al Chinei pana la 68,3 miliarde de dolari. Importurile au progresat si ele, dar numai cu 16 la suta, ajungand la 478,1 miliarde de dolari. Analisti occidentali, citati de BBC, au remarcat faptul ca, desi Beijingul doreste sa tina sub control evolutia economiei, impunand inclusiv restrictii la creditele pentru investitii, la nivel regional s-a investit, urmarind cu predilectie sporirea numarului de locuri de munca.
Printre dificultatile enuntate de purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistica, Zheng Jingping, figureaza cele din sectorul agricol si profiturile in scadere din sectorul industrial, ca urmare a preturilor in continua crestere la materiile prime, inclusiv petrolul. Pentru ansamblul acestui an, Jingping a prognozat o crestere economica medie de 9 la suta, sau chiar mai mare desi, recunostea el, la inceputul anului fusese prognozata cifra de numai 8 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.