Actiunile companiilor de catering, hoteliere, aeriene sau cele ale firmelor producatoare de articole de lux sunt cele mai expuse fata de o eventuala epidemie de gripa aviara in Europa, in timp ce firmele farmaceutice vor avea cel mai mult de castigat
Actiunile companiilor de catering, hoteliere, aeriene sau cele ale firmelor producatoare de articole de lux sunt cele mai expuse fata de o eventuala epidemie de gripa aviara in Europa, in timp ce firmele farmaceutice vor avea cel mai mult de castigat, transmite Reuters. Temerile privind raspandirea virusului aviar in Europa sunt in crestere, dupa descoperirea unor pasari infectate in Romania si Turcia, iar oamenii de stiinta sunt ingrijorati ca tulpina H5N1 ar putea suferi o mutatie care sa permita transmiterea bolii de la o persoana la alta. In eventualitatea unei epidemii similare cu raspandirea virusului SARS, in 2003, restrictiile impuse calatoriilor, pentru evitarea extinderii bolii, ar conduce la reducerea traficului aerian, cu consecinte directe si asupra profitului firmelor de catering, a declarat Frederic Boiffin, seful departamentului de cercetare al firmei de brokeraj OddoSecurities. Un trafic mai scazut al pasagerilor ar afecta si vanzarile de articole de lux, dar activitatea hotelurilor va avea de suferit doar in cazul in care boala se va transmite intre oameni, a mai spus Boiffin. "Sacrificarea pasarilor, daca va avea loc pe scara larga, va avea repercusiuni clare asupra pretului carnii de pui, dar si a costului produselor de substitutie, cu efect asupra marjelor firmelor din sectorul de catering", a adaugat oficialul.
Potrivit acestuia, impactul va conduce la diminuarea profiturilor grupurilor de catering cu cateva milioane de euro, efectul nefiind neglijabil, avand in vedere marjele scazute din sector. Actiunile companiilor din domeniu vor avea cel mai mult de suferit din cauza mediatizarii problemelor legate de virusul gripal, a precizat Boiffin. Raportul realizat de OddoSecurities mai arata ca epidemia va avea un efect mai redus asupra marilor companii comerciale, la care reducerea vanzarilor de produse avicole va fi compensata de consumul mai ridicat al altor alimente.
Cabinetul britanic a anuntat deja, miercuri, ca autoritatile intentioneaza sa cumpere vaccinuri pentru a proteja populatia fata de o eventuala pandemie de gripa aviara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.