Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a intrunit, ieri, urmand sa anunte candidaturile pentru scaunul de mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului, ramas vacant dupa ce IPS Antonie Plamadeala a trecut la cele vesnice, la sfarsitul lu
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a intrunit, ieri, urmand sa anunte candidaturile pentru scaunul de mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului, ramas vacant dupa ce IPS Antonie Plamadeala a trecut la cele vesnice, la sfarsitul lunii august, informeaza Rompres. Tinand cont de dorinta credinciosilor ortodocsi din Ardeal ca mitropolitul care ii pastoreste sa provina din aceasta zona, favoriti pentru ocuparea scaunului arhieresc transilvanean ar putea fi Mitropolitul pentru Germania si Europa Centrala, Serafim, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei sau Episcopul Caransebesului, Laurentiu. In cadrul sedintei Sfantului Sinod, fiecare dintre cei 52 de episcopi ai BOR trebuia sa faca nominalizari pentru Mitropolia Ardealului, urmand sa se stabileasca cu majoritate simpla - 50% plus unu dintre membri - doua-trei propuneri. Colegiul Electoral Bisericesc va fi convocat de presedintele acestui for, Patriarhul Teoctist, dupa anuntarea candidaturilor agreate. Conform Statutului BOR, Colegiul Electoral va fi format din membrii Adunarii Nationale Bisericesti si ai Sfantului Sinod, la care se adauga cate trei reprezentanti - doi mireni si un cleric - din fiecare eparhie, 30 de reprezentanti ai Adunarii Eparhiale pentru care se organizeaza alegerile si cate un decan de facultate de teologie si director de seminar teologic din cele cinci mitropolii ale BOR. Noul Mitropolit va fi ales de Colegiul Electoral, care va avea aproximativ 160 de membri, tot cu majoritate simpla. (L.P.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.