Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a finalizat plata sumei de 3,7 miliarde ROL (8 RON pe kg de gaina in viu) pentru despagubirile acordate in Ceamurlia (3,1 miliarde ROL) si Maliuc (660 milioane ROL). De acesti bani au beneficia

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a finalizat plata sumei de 3,7 miliarde ROL (8 RON pe kg de gaina in viu) pentru despagubirile acordate in Ceamurlia (3,1 miliarde ROL) si Maliuc (660 milioane ROL). De acesti bani au beneficiat 418 familii, din care 341 in Ceamurlia si 77 in Maliuc. In urma masurilor instituite de carantina impusa in cele doua localitati, au fost sacrificate 22.150 pasari (18.642 in Ceamurlia si 3.508 in Maliuc).
In cateva zile, in cele doua localitati tulcene va fi introdus un lot de "pui martor", chiar in gospodariile unde au fost depistate focarele. Daca puii supravietuiesc timp de 4 saptamani, inseamna ca focarul este neutralizat si va fi inchis.

Cercetari - in Grecia

In timp ce autoritatile romanesti au fost apreciate pentru modul in care s-a intervenit pentru rezolvarea situatiei de criza provocate de prezenta virusului H5N1 in tara noastra, in cazul Greciei, unde exista suspiciuni de gripa aviara, lucrurile nu stau chiar bine.
Parchetul Curtii Supreme a Greciei a ordonat, acum doua zile, deschiderea unei anchete preliminare asupra procedurii aplicate de autoritati dupa descoperirea unui caz suspect de gripa aviara pe o insula din Marea Egee, transmite Mediafax, citand AFP. Procurorul Dimitris Linos a ordonat aceasta ancheta ca urmare a declaratiilor extrem de confuze facute de ministrul elen al Agriculturii, Evangelos Bassiakos, in legatura cu trimiterea unor noi esantioane catre laboratorul britanic pentru analiza. Intrebat de jurnalisti daca noile esantioane provin de la aceeasi pasare declarata suspecta de gripa luni, ministrul nu a fost in masura sa raspunda, provocand panica in tara.
Ministrul a declarat ca veterinarii nu au marcat animalul, explicand ca "marcajul nu face parte din procedurile planului de actiune si nici din reglementarile Uniunii Europene". Aceste declaratii au determinat unii jurnalisti sa traga concluzia ca un al doilea caz suspect de gripa aviara a fost identificat pe Insula Oinouses, in timp ce altii au conchis ca primele esantioane s-au pierdut.
"Clarificarile lui Bassiakos au provocat si mai multa confuzie", aprecia ziarul de opozitie Ta Nea, in timp ce Ethnos, de aceeasi orientare politica, vorbea de o "epidemie de gafe".
Oficial, Guvernul elen asteapta inca rezultatele laboratorului de la Weybridge, pentru a determina daca virusul din familia H5 descoperit pe insula din Egee este de subtipul H5N1, care este potential mortal pentru om.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.